* Activitatea din 12 mai 2017 a încheiat o săptămână plină, cu multiple acţiuni subsumate sloganului ediţiei – ”Împreună pentru educație!”
Săptămâna Educaţiei Globale, în Campania Globală pentru Educaţie – manifestare propusă de Organizaţia „Salvaţi Copiii” (derulată şi de Salvati Copiii Romania), a culminat în 12 mai 2017 la Şcoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” din Brăila (ca şi în alţi ani), cu o activitate în sala de sport la care au participat aproape toţi elevii din ciclul primar. Tema ediţiei 2017 – „Împreună pentru educaţie” – a fost dezvoltată de copii prin desene, afişe, eseuri, scrisori către autorităţi şi de profesori – director adjunct prof. Alina Grigoriţă, prof. inspector şcolar Ecaterina Bonciu – invitat, prof. inv. primar Iustina Gavrilă – coordonator activitate, invitat Armanda Filipine – profesor la Palatul Copiilor, jurnalist și manager la ”Brăila Chirei. De asemenea, în întreaga săptămână s-au desfăşurat în şcoală alte activităţi tematice, fiecare având rolul de a-i face pe elevi să înţeleagă necesitatea toleranţei, ajutorului pentru copii din medii defavorizate etc.
Întâlnirea din 12 mai 2017 se înscrie într-o tradiție începută de Şcoala „Alecsandri” din 2009. A fost a noua oară când eelvi şi profesori, părinţi s-au adunat în sala de sport, pentru a susține cu puterile lor acțiunile Campaniei Globale pentru Educație, sloganul ediţiei fiind ”Împreună pentru educație!”. Mai multe imagini la https://www.facebook.com/pg/BrailaChirei/photos/?tab=album&album_id=1448651811894070 în pagina Facebook a revistei de cultură şi informaţie Braila Chirei.
Elevii din întreaga școală și-au exprimat părerile și dorințele în legătură cu necesitatea asigurării unei educații incluzive și de calitate pentru toți copiii. Cei de la clasele mici au realizat desene, iar cei mai măricei au întocmit liste, bannere, pancarte, scrisori adresate autorităților. Demn de subliniat este participarea elevilor Andreea Cojocaru, III B – a identificat și prezentat într-un afiș obstacolele ce pot apărea în calea accesului la educație a unora dintre copii, Alexandru Gurgu, III B – a realizat un plan de acțiune pentru îndepărtarea acestor obstacole cu propuneri către statul român, dar și o listă cu ce pot face chiar ei, copiii, Alexandra Pană, II C – a descris activitatea desfășurată în clasă pe parcursul întregii săptămâni (desene, dezbateri), Marian Stratulat, IV B – cu o listă întocmită impreună cu colegii cuprinzând dorințele lor referitoare la o educație de calitate, Andreea Angheluță, Daria Neagu + colegii din clasa a IV-a A – bannere și compuneri pe aceeași temă, Maria Biserică, VIII A – scrisoare adresată primarului, Laura Dinu, V A – scrisoare adresată primarului, Elena Turiac, Andrei Borcea şi colegi – scrisori adresate primului-ministru, ministrului Învățământului, președintelui țării, Maria Albu şi Lipan Gabriela, VII B – scrisori adresate primarului.
Personal (Armanda Filipine) am a dialogat cu copiii prezenți subliniind ideile din tema ediţiei – ajutorul pentru copiii din medii defavorizate, toleranţa, prietenia. Inspectorul Ecaterina Bonciu a avut o inrtervenţie interactivă, conducând elevii spre ideea că sunt printre norocoșii care beneficiază de o educație gratuită și de calitate. Coordonatorul activității şi moderatorul a fost prof. înv. primar Iustina Gavrilă.
Au participat la activitate, cu elevii, şi profesorii înv. primar Safta Constantin, Camelia Chirchiboi, Gabriela Vlad, Georgiana Tănase, Lidia Pescaru, Daniela Sloată, Cristina Pamfile, Băceanu Cristina, Ioana Butoi, Labeș Carmen, Cornelia Iarca, Mia Dimian, Chirpac Florina, dar și bibliotecară Liliana Chiru.
** * Campania Globală pentru Educație este o mișcare a societății civile al cărei scop este de a combate criza globală din domeniul educației. Misiunea sa este de a se asigura că statele iau măsuri pentru a garanta dreptul universal la o educație publică gratuită și de calitate. Campania Globală pentru Educație din acest an dorește să reamintească autorităților din întreaga lume că promisiunile asumate de state trebuie respectate, iar educația gratuită și de calitate pentru toți copiii este una dintre aceste promisiuni. Deși, cu nici doi ani în urmă, toate statele lumii și-au asumat obligația ”de a asigura o educație incluzivă și echitabilă și a promova învățarea pe tot parcursul vieții pentru toți”, în prezent asistăm la numeroase fenomene care periclitează atingerea acestui deziderat: neconștientizarea faptului că, în absența accesului universal la o educație gratuită și de calitate, întreaga dezvoltare a societății este grav periclitată, devierea de la caracterul gratuit al educației și neasigurarea egalității de șanse în acest domeniu pentru copiii din grupuri vulnerabile, dispute cu privire la ce trebuie să înțelegem prin educație de calitate și tendința de a limita calitatea educației la rezultatele măsurabile obținute la testări standardizate, pierzând din vedere dezvoltarea plenară a copiilor și tinerilor, nealocarea de fonduri suficiente pentru a asigura atingerea Obiectivului 4 de Dezvoltare Durabilă, limitarea participării cetățenilor în general și a copiilor în mod special la luarea deciziilor în acest domeniu.
Secevenţă video de la activitatea din sala de sport – postare pe reţeaua Faceboo, în pagina revistei Braila Chirei (manager Armanda Filipine)