Festival naţional de teatru pentru tineri “Bujor Macrin” 2017, ediţia I la Brăila


*Organizată în memoria regretatului actor, manifestarea se adresează în principal liceenilor şi are, în acest an, tema „Iniţierea în arta actorului”; în perioada 20 – 27 august, cu participarea a cinci trupe de liceeni pasionaţi de arta Thaliei * Intrarea la spectacole este liberă

     Brăila, locul unde a trăit şi a lucrat actorul Bujor Macrin (13 mai 1942, Bucureşti – 29 martie 2013, Brăila) – o vreme a condus dramaticul brăilean în calitate de director artistic, este şi oraşul care îi cinsteşte memoria, prin Festivalul Naţional de Teatru pentru Tineri “Bujor Macrin” (http://www.bujormacrinfest.ro/) din perioada 20 – 27 august 2017, organizat de Asociaţia TEATRART Brăila cu sprijinul Primăriei Brăila şi a Teatrului “Maria Filotti” Brăila care va fi şi gazda evenimentelor. Echipa de coordonare a festivalului este alcătuită din tinerii Cristina Ioana Mecea, Adrian Ştefan (actor al dramaticului brăilean), Bianca Elena Miloiu.

La această primă ediţie s-au înscris “Drama Club” Botoşani, “Pereţi de ceară”, Trupa de teatru „Gong”, “Atelierul de Teatru” şi Trupa de Teatru „Protha”, trupe compuse din liceeni iubitori ai artei Thaliei. Se vor acorda premii şi trofeul “Bujor Macrin”.
Spectacolele din competiţie sunt prezentate zilnic, în perioada 21 – 25 august 2017, de la ora 18.00, în sala mare a Teatrului “Maria Filotti”. Intrarea publicului este liberă. Conform anunţului de pe pagina web a manifestării, aplicanţii brăileni au plătit o taxă de 50 lei. Alţi tineri participă în calitate de voluntari.
Primii din concurs sunt tinerii din trupa „Drama Club” Botoşani, prezentând în seara de 21 august spectacolul “Carajale” – o comedie savuroasă, plină de haz şi energie, o piesă ce a prezentat, în spiritul carnavalesc al textelor lui Ion Luca Caragiale, procesul de degradare psihică şi culturală la care sunt supuşi copiii din zilele noastre. În 22 august, pe scena festivalului evoluează trupa “Pereţi de Ceară”, cu spectacolul “Cum clipeşte moartea”. Miercuri, 23 august, urmează trupa “Potha”, spectacolul fiind “ O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”. Joi, 24 august, în festival intră liceenii din trupa “Gong” cu “Satul electronic”, iar vineri, 25 august, trupa “Atelierul de teatru” este ultima în concursul cu spectacolul “Toţi privesc înainte”. Duminică, 27 august, are loc Gala laureaţilor. Premiile de acordă la două categorii – Trupe şi Individual.

În programul Festivalul de teatru pentru tineri “Bujor Macrin” sunt cuprinse şi work-shop-uri de actorie, film, coregrafie şi fotografie susţinute de actorii Marius Manole (n. 4 oct. 1978; a debutat la Brăila, acum joacă mai ales în Bucureşti) Liviu Pintileasa (n. 17 septembrie 1977, actor al dramaticului brăilean, joacă şi în Bucureşti), Emilian Oprea (n. 29 oct. 1977, actor al dramaticului brăilean, joacă şi în Bucureşti – inclusiv în filme), Andreea Vasile, Ciprian Nicula şi Nicholas Caţianis Jr., regizorii Vladimir Anton şi Radu Potcoavă, coregrafa Irina Ştefan şi fotograful Adi Tudose.
La finele festivalului, participanţii de la secţiunea Individual vor prezenta un spectacol de teatru experimental împreună cu trainerii menţionaţi mai sus.

Un comentariu

  1. […] sălii mari a Teatrului „Maria Filotti” ca şi la ediţia primă din vara lui 2017 (https://brailachirei.wordpress.com/2017/08/20/festival-national-de-teatru-pentru-tineri-bujor-macrin…). În 24 august, un eveniment se desfăşoară la terasa The Music Pub (Vadul Schelei nr. 17), de […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.