Deputat liberal Vasile Varga: „Disprețul PSD față de învățământ condamnă generațiile viitoare”


*Comunicatul vine în prima zi, 11 septembrie, din anul şcolar 2017 – 2018, subliind faptul că mulţi copii nu şi-au primit manulalele, ca de obicei, că multe şcoli nu au fost reparate şi pregătite pentru a primi elevii cum se cuvine, că destui elevi au carenţe în educaţie şi instrucţie din cauza prea deselor schimbări în sistem 

Deputatul liberal Vasile Varga, reprezentant (al doilea mandat) al Brăilei în Parlamentul României din partea partidului Naţional Liberal (PNL) Organizaţia Judeţeană condusă acum de Alexandru Dănăilă Zaharia (https://brailachirei.wordpress.com/2017/04/23/pnl-braila-noua-conducere-dupa-alegeri/), subliniază în prima zi a noului an şcolar câteva aspecte care ţin de buna funcţionare a sistemului condus acum de un ministru din Partidul Social Democrat (PSD), partid care a promis prea multe, ministru (Liviu Pop) care s-a preocupat de câteva aspecte ale mediului educaţional, dar se pare că nu tocami cele mai importante.

Vasile Varga, deputat liberal

Comunicatul transmis de deputatul PNL aduce în atenţia publică, încă o dată, nemulţumiri care sunt şi ale părinţilor, ale cadrelor didactice, precum şi cţteva situaţii pe care conducerea Ministerului Educaţiei ar trebui să le aibă în agenda de lucru.

Lipsa manualelor, condiții de studii improprii, programe supra-încărcate, un sistem de învățământ care continuă să se bazeze pe memorarea informațiilor, nu pe creativitate și puterea de analiză, un cadru legislativ greoi și depășit. Acestea sunt realitățile sub care debutează noul an școlar 2017-2018, un an școlar care, asemenea zăpezilor de iarnă, găsește mereu autoritățile nepregătite, depășite de situație, incapabile să asigure un cadru optim pentru desfășurarea celui mai important domeniu de activitate al unui popor, care este educația.

          Mai bine de jumătate dintre elevii brăileni vor învăța în imobile improprii, în care nu sunt asigurate minime condiții. Este suficient să ne gândim că aproape jumătate dintre cele peste 290 de școli din județul Brăila nu au autorizație sanitară de funcționare. Există, din păcate, mulţi elevi brăileni fără manuale. Avem manuale de educație fizică, dar lipsesc cărțile de limba română sau de matematică. Guvernul PSD a promis că acest lucru nu se va mai întâmpla, dar lipsa de responsabilitate a actualilor guvernanți merge până la a discuta despre practici pe care le credeam uitate: reintroducerea manualului unic sau recentralizarea deciziei la minister, acolo unde hotărârile sunt prea adesea luate fără cunoașterea realităților din teritoriu.  Mult prea preocupat de politizarea învățământului, guvernul PSD a uitat de manuale, de investiții, de rezolvarea problemelor reale care există în educație.

    Un studiu al Uniunii Europene, realizat recent, a tras un semnal de alarmă îngrijorător: peste 40% dintre elevii cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani sunt analfabeți funcționali. Citesc un text și nu îl înțeleg. Asta produce, în 2017 școala românească: procente însemnate de analfabeți funcționali, pe fondul veșnicelor reforme clamate, dar care nu au loc niciodată pe fond, ci doar de formă. Desele schimbări din învățământ, practicate de mai toate guvernele, se dovedesc, după 27 de ani de la Revoluție, incoerente și cu efecte dezastruoase.

          Învățământul românesc, educația trebuie să devină o prioritate națională. România are nevoie de un învățământ modern, adaptat cerințelor europene, de o reformă gândită și aplicată pe termen lung și care să nu se mai supună gândirii vremelnice a unui ministru sau altul. Școala românească are nevoie de stabilitate, de predictibilitate, iar copiii, tinerii trebuie să-și poată gândi traseul educațional. Trebuie să stabilim clar ce fel de oameni crește școala românească și cât de multă nevoie avem de o Lege a Educaţiei coerentă, clară, bine articulată.

          Cu tristețea că și în acest an, începutul școlii arată problemele grave din sistem, le urez tuturor elevilor să revină în bănci cu bucurie, plini de curiozitatea de a învăța lucruri noi, iar dascălilor și părinților, satisfacții și puterea de a-i susține pe cei mici.

De asemenea, pe pagina sa din reţeaua Facebook, deputatul Vasile Varga a afirmat următoarele: „Astazi incepe un nou an scolar. Am tot incercat, in ultimii ani, sa privesc cu optimism modul in care vor decurge lucrurile si am sperat ca in final, sistemul educational va fi asezat pe baze cu adevarat solide. Din pacate, anul scolar 2017-2018 incepe dezastruos, parca mai trist si fara speranta ca niciodata. Anul trecut, intr-o declaratie de presa, spuneam ca “Educatia se afla intr-un moment in care este nevoie rapid de interventie, de fapte si actiune care sa aduca o schimbare de calitate si viziune, solicitata in mod insistent de specialistii din sistem, de profesori, dar si de catre elevi si parinti”. Aproape 180.000 de elevi din clasa a V-a incep anul scolar 2017-2018 fara manualele esentiale pe banci. Motivul? Foarte simplu: licitatii intarziate. Pentru a plusa la capitotul ridicol, Guvernul PSD vine si cu ideea inovatoare de a risipi banii pe manualul de sport, unul pe care toti specialistii din domeniu l-au catalogat ca fiind inutil. La randul lor, dascalii revin la catedra cu acelasi sentiment de frustrare, generat de minciuna PSD ca li se vor majora salariile. In plus, cei mai multi s-au lamurit si ca nu li se vor restitui sumele restante cuvenite in urma unor decizii judecatoresti sau a recuperarii sporului de doctorat. Problema autorizatiilor scolilor nu este una care a aparut peste noapte si nu a putut fi rezolvata. Guvernantii nu au fost interesati insa de acest aspect, mult mai importanta fiind politizarea sistemului. Recentele “executii” prin fax ale unor inspectori scolari generali, schimbati politic si fara un temei legal (desi aveau un contract de management pe patru ani), ne fac sa credem ca, in curand, si portarul de la scoli va avea nevoie de carnet de partid. In ciuda acestor neajunsuri, ca intotdeauna, parinti, elevi si dascali pasesc in anul scolar 2017-2018 cu speranta si dorinta de mai bine ce caracterizeaza orice nou inceput. Le doresc tuturor succes si ganduri implinite!

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s