Şcoala Vădeni, de Ziua Persoanelor Vârstnice la Centrul „Sf. Maria” Baldovineşti


*Elevi din clasa a VIII-a împreună cu profesorii Steluţa Perianu – directorul şcolii, Elena Avarvarei şi Cătălin Stănescu au fost alături de cei care sunt rar vizitaţi de familie şi nepoţi

 

la Centrul „Sf. Maria” Baldovineşti

Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice – 1 octombrie – a  fost serbată la Centrul de Asistenţă Paleativă “Sf. Maria” din satul Baldovineşti, judeţ Brăila, printr-un eveniment gândit şi dus la bun sfârşit de profesori şi elevi de la Şcoala Gimnazială Vădeni. Bătrânii din centrul condus dr. Adelaida Canjau – director – au avut bucuria să primească sincere şi călduroase urări, “La multi ani, tataie!”, ”La multi ani, mamaie!”, şi să asiste la un program care i-a distrat şi le-a mai gonit din gândurile triste de mereu aducere aminte a trecutului.

Au mers la întâlnire, ca în fiecare an, elevii  clasei a VIII-a din Şcoala Vădeni împreună cu profesorii Steluţa Perianu – directorul unităţii de învăţământ, Elena Avarvarei şi Cătălin Stănescu. Elevii au cântat, au dansat şi s-au distrat ca într-o joacă de copii. Surpriza momentului a fost “Tontonel”  – un personaj haios care le-a adus în inimi puţină caldură din „primăvara” unei frumoase zile de toamnă.  Aceasta pentru că 1 octombrie a fost considerată „O zi specială!” în programul tinerilor, la fel cum şi-au intitulat de altfel şi evenimentul. „O zi în care fiecare bunic şi bunică ar trebui să fie îmbrăţişaţi de nepoţi, sărutaţi pe obrajii îmbujoraţi de soarele timpului şi să audă numai cuvinte frumoase. Din nefericire mulţi dintre ei nu mai au această bucurie. Aşa sunt şi bâtrânii din centrul paleativ, dar ei nu au fost uitaţi de noi!„, subliniază Elena Avarvarei.

** *   Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an din 1991, la 1 octombrie, de când a fost adoptată la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Scopul iniţiativei a fost acela de a păstra atenţia adulţilor şi a tinerilor focusată pe ceea ce pot să utilizeze din învăţăturile şi abilităţile bunicilor de lângă ei. Realitatea contemporană, se subliniază pe site-ul ONU în textul de marcare a acestei zile, este una tristă: există ades discriminare pe motiv de vârstă, există neglijenţă şi abuz, excludere, victime fiind persoanele vârstnice în toate societăţile, în practici instituţionale şi politice, în reprezentări mass-media. Abordarea complet greşită a subiectului face ca persoanelor în vârstă să le fie încălcate toate drepturile; în plus, ele sunt împiedicate să se implice în viața socială, economică, culturală și politică. În 2014, guvernele din întreaga lume au adoptat o rezoluție la Consiliul Economic și Social prin care s-a recunoscut că bătrâneţea este „sursa comună de justificare și forța motrice a discriminării pe motive de vârstă”.
“Stepping into the Future: Tapping the Talents, Contributions and Participation of Older Persons in Society” („Păşeşte în viitor: foloseşte talentele, cunoştinţele și invită alături persoanele în vârstă, în toate sectoarele din societate”) – tema Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice din 2017 permite și doreşte extinderea contribuției persoanelor în vârstă în familii, comunități și societăți în general. Se axează pe căile ce sprijină participarea completă și efectivă la vârste înaintate, în conformitate cu drepturile, nevoile și preferințele fundamentale ale bătrânilor. Tema ONU din acest an subliniază legătura dintre folosirea talentelor și cunoştinţelor persoanelor în vârstă și punerea în aplicare a Agendei 2030 și a Planului internațional de acțiune privind îmbătrânirea de la Madrid care se află în prezent în cel al treilea proces de revizuire și evaluare.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.