Sărbătoarea Botezului Domnului, program eveniment 2018 la Brăila


*Sfânta Liturghie, la Catedrala “Naşterea Domnului” începând cu ora 8.00; procesiune pe Calea Călăraşilor până la Faleza Dunării, de la ora 10.30 la 11.00 când începe Sfinţirea Apei celei mari şi se vor arunca credincioşi în fluviu, după cruce  

     Sărbătorirea Botezului Domnului sau Boboteaza – 6 ianuarie, este organizată în 2018 la Brăila de Primaria municipiului, Arhiepiscopia „Dunării de Jos” Galaţi şi Protoieria Brăila, ca de obicei la acest important moment din calendarul lumii creştine. Brăilenii care au dorit să participe la traditionalul ceremonial al recuperarii crucii din apele fluviului Dunarea, s-au putut inscrie în data de 5 ianuarie. Credincioşii vor putea lua şi apă sfinţită – Agheasma Mare, despre care se crede că are puteri tămăduitoare. Foto din arhiva revistei de cultură şi informaţie Braila Chirei.

Program

ora 8.00 –10.20 la Catedrala “Naşterea Domnului” din Bariera Călăraşilor, Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa dr. Casian Craciun – Arhiepiscopul „Dunării de Jos” şi sobor de preoţi; 10.30 – 11.00 procesiune de la Catedrala “Naşterea Domnului” către Faleza Dunării, pe traseul Bariera Călăraşilor – Calea Călăraşilor – parcarea Primărirei municipiului Brăila – scena de la Faleza Dunării; se coboară pe treptele de la fântâni; 11.00 – 11.30 la scena de la Faleza Dunării, Slujba de Sfintire a Apei celei mari, oficiată de ÎPS Casian Crăciun împreună cu sobor de preoți;
ora 11.30 momentul aruncării şi prinderii crucii în Dunăre.

** *  Botezul Domnului sau Teofania este una dintre cele mai importante sărbători în creştinism. Este momentul în care se revelează semnificaţia profundă a venirii Mântuitorului. Ioan Botezătorul este cel care ni-l arată şi Îl arată pe Iisus cel adevărat prin mijlocirea săvârşirii botezului; de asemenea, acum se arată Sfântul Duh sub forma unui porumbel. Sensul botezului în apă este sfinţirea, curăţirea de păcate prin îmbrăţişarea principiilor creştine care trebuie să guverneze de acum înainte viaţa oricărui creştin.

Refacerea acestui ritual, în forme mai mult sau mai puţin identice cu cele descrise de apostoli şi păstrate în tradiţia credinţei creştin-ortodoxe, are tocmai acest rost: să indice clar credincioşilor că aceasta este calea spre mântuire – curăţirea, viaţa în spiritul celor 10 porunci şi al Sfintei Trinităţi. Credinţa populară în Apa sfinţită – agheasma mare – este tot un rezultat al acestei tradiţii, transferul de forţă magică, suprapământească asupra apei, prin intermediul rugăciunii rostite de preot.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.