„Bădăranii” lui Goldoni, nouă premieră la Teatrul „Maria Filotti”


*Spectacolul, regizat de Petru Vutcărău de la Chişinău, îşi întâlneşte publicul prima oară sâmbătă, 13 ianuarie 2018, de la ora 18.00  

O nouă premieră îşi aşteaptă, în primul rând publicul fidel, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila – manager Lucian Sabados. De această dată, întâlnirea este cu o comedie spumoasă şi de moravuri, după un text binecunoscut şi apreciat de generaţii şi generaţii de iubitori ai Thaliei – „Bădăranii” de Carlo Goldoni. Regia aparţine unui important regizor, Petru Vutcărău, care vine de la Chişinău unde este și director al Teatrului Național „Eugene Ionesco”. Premiera este programată pentru sâmbătă, 13 ianuarie 2018,  ora 18.00 în sala mare a dramaticului brăilean şi va juca cu casa închisă.  

Pentru această montare după „Bădăranii”, Petru Vutcărău a ales să lucreze după traducerea lui Sică Alexandrescu (regretatul regizor de teatru şi film care a realizat un film după „Bădăranii” în 1960). 
Distribuția spectacolul brăilean este următoarea: Marcel Turcoianu (Lunardo), Cătălina Nedelea (Margarita), 
Ramona Gîngă (Lucietta), Zane Jarcu (Simon), Monica Ivaşcu (Marina), Corina Georgiana Borş (Dona Felice), Dan Moldoveanu (Canciano), Valentin Terente (Maurizio), Adrian Ștefan (Filippetto), Silviu Debu (contele Riccardo), Ioana Dragu, Ionel Spălatu.
Petru Vutcărău semnează deopotrivă adaptarea și ilustrația muzicală. Scenografia este semnată Vladimir Turturică si Elena Gheorghe, iar coregrafia spectacolul este realizată de Gelu şi Dana Baciu. 

** *

Petru Vutcărău

      Petru Vutcărău (CV preluat de pe pagina oficială a Teatrului „Eugene Ionesco” aici ) este fondator al teatrului pe care îl conduce şi unde a dezvoltat o binecunoscută şi apreciată Bienală a Teatrului „Eugene Ionesco”, renumit festival internaţional. Petru Vutcărău (foto – Armanda Filipine, revista de cultură şi informaţie Braila Chirei) a făcut studii de specialitate în Chişinău, Rusia şi în Georgia, activitatea sa profesională fiind apreciată şi recunoscută prin numeroase premii şi distincţii. Din 2011 este Artist al Poporului.

       „Bădăranii” de Carlo Goldoni, este o comedie în trei acte. Înainte de a fi publicată, în 1762, a fost prima oară pusă în scenă în 1760 la Teatro „San Luca” în timpul Carnavalului venețian. Chiar dacă timpul a trecut peste subiect şi personaje, ele rămân actuale – vor fi şi sunt mereu bărbaţi care se comportă ca nişte bădărani, femei care sunt mai interesate de veşminte şi de bârfe mai mult decât alte subiecte şi evenimente din viaţă, încă mai sunt căsătorii aranjate din interesul famiilor etc. Sau, cum spune teatrologul Lucian Sabados, „text mereu actual, un veritabil eveniment social, cu caractere înfăţişate de Goldoni direct, aspru, fără convenţii stereotipe,fără improvizaţii cu alunecări în grotesc şi vulgaritate, în care măştile şi costumele de bâlci au fost înlocuite cu fizionomii„.

Un comentariu

  1. […] bădărani. Și totuși, după ce veți urmări spectacolul omonim regizat de Petru Vutcărău (https://brailachirei.wordpress.com/2018/01/08/badaranii-lui-goldoni-noua-premiera-la-teatrul-maria-… la Teatrul ”Maria Filotti” (TMF) îmi veți da dreptate. În plus, veți realiza că da, este […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.