UE şi prima strategie privind materialele plastice: obiectiv 2030, recuperabile/reciclabile 100%


*Strategia adoptată în 16 ianuarie 2018 propune, cu titlu imperativ, ca toate ambalajele din plastic din UE să fie reciclabile până în 2030, consumul de articole din plastic de unică folosință să fie mult redus, iar utilizarea intenționată a microplasticului să fie limitată 

Lupta împotriva poluării şi încercarea de a realiza o economie circulară au determinat oficialii Uniunii Europene să dezvolte strategii ăn acest sens. Prima strategie a fost adoptată de Comisia Europeană în 16 ianuarie 2018 şi priveşte materialele plastice. Practic, se doreşte atât protejarea mediului de poluarea cu plastic dar şi stimularea creșterii economice și a inovării. Strategia propune, cu titlu imperativ, ca toate ambalajele din plastic de pe piața UE să fie reciclabile până în 2030, consumul de articole din plastic de unică folosință să fie mult redus, iar utilizarea intenționată a microplasticului să fie limitată. 

Frans Timmermans

Frans Timmermans – prim-vicepreședintele Comisiei Europene şi responsabil cu dezvoltarea durabilă, a declarat: „Dacă nu schimbăm modul în care materialele plastice sunt produse și folosite, în 2050 oceanele vor conține mai mult plastic decât pește. Trebuie să luăm măsuri pentru ca aceste materiale să nu mai ajungă în apa, mâncarea și organismul nostru. Singura soluție pe termen lung este reducerea deșeurilor din plastic, printr-o reciclare și o reutilizare sporite. Aceasta e o provocare pe care cetățenii, industria și guvernele trebuie să o soluționeze împreună. Prin Strategia UE privind materialele plastice propunem, de asemenea, un model economic nou și mai circular. Trebuie să investim în noi tehnologii inovatoare care să asigure protecția cetățenilor și a mediului, menținând în același timp competitivitatea industriei noastre”.

Noile inițiative includ informaţii privind o strategie europeană pentru materialele plastice într-o economie circulară, idei referitoare la interfața dintre legislațiile referitoare la substanțe chimice, produse și deșeuri, un cadru de monitorizare privind economia circulară și o nouă directivă privind instalațiile portuare de preluare. Acestea sunt completate de un raport privind materiile prime critice și de unul privind plasticul oxodegradabil.

Strategia va transforma modul în care produsele sunt concepute, fabricate, folosite și reciclate în UE. Obiectivul este de a proteja mediul și, în același timp, de a pune bazele unei noi economii a materialelor plastice, bazată pe metode de concepție și producție care să respecte pe deplin necesitățile de reutilizare, reparare și reciclare și pe elaborarea unor materiale durabile.

          Prin noua strategie, UE doreşte ca reciclarea să devină profitabilă pentru companii, prin intermediul unor noi norme privind ambalajele, modernizarea instalațiilor de reciclare și instituirea unui sistem optimizat de colectare selectivă; se vor reduce deșeurile din plastic, prin planuri axate pe alte tipuri de materiale de unică folosință, campanii de sensibilizare, limitarea utilizării microplasticului și stabilirea sferei de aplicare a viitoarelor norme UE; se va pune capăt poluării cu deșeuri a mărilor, prin noi norme privind instalațiile portuare de preluare, măsuri de gestionare pe uscat a deșeurilor generate sau acumulate pe nave și de reducere a sarcinii administrative a porturilor, navelor și autorităților competente; se vor stimula investițiile și inovarea, prin elaborarea de orientări privind reducerea la minimum a deșeurilor din plastic și prin majorarea sprijinului pentru inovare; se va încuraja schimbarea în întreaga lume, prin colaborarea cu parteneri de pe întregul glob pentru găsirea de soluții la nivel mondial și dezvoltarea de standarde internaționale.

Strategia va fi urmată de alte reglementări, în etape. Noua Directivă privind instalațiile portuare de preluare urmand sa fie transmisă Parlamentului European și Consiliului European în vederea adoptării.  De asemenea, în 2018 Comisia Europeană va prezenta şi o propunere privind articolele din plastic de unică folosință. Cei interesaţi pot contribui la consultarea publică în curs, până la 12 februarie 2018. Comisia Europeană va lansa procesul de revizuire a Directivei privind ambalajele și deșeurile de ambalaje și va pregăti orientări privind colectarea separată și sortarea deșeurilor – vor fi publicate în 2019.

** * Comisia Europeană a început mai demult acest proces, de luptă împotriva poluării, adoptând la 2 decembrie 2015  un pachet ambițios privind economia circulară, din care fac parte și măsurile de acum. Strategia privind materialele plastice ar trebui să contribuie la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru 2030 și a obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

N. red. Strategia presupune si ca toate firmele care lucreaza cu materiale plastice, in orice forma, vor trebui sa isi dezvolte programe de reciclare si refolosire – ceea ce oricume era necesar de realizat mult mai de mult…

Un gând despre „UE şi prima strategie privind materialele plastice: obiectiv 2030, recuperabile/reciclabile 100%”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.