La Brăila, expoziţia „Lumină din lumină” şi Izvorul Tămăduirii la Biserica Greacă


*De dimineaţă, la Biserica Greacă are loc Sfânta liturghie de Izvorul Tămăduirii, ocazie cu care credincioşii şi pelerinii iau şi apă sfinţită din izvorul de sub sfântul altar * Expoziţia este la Teatrul „Maria Filotti”, în Holul Monumental; în perioada 13 – 15 aprilie 2018 * Va fi prezentat şi filmul documentar “Preoții Români – Jertfă și Rugăciune pentru Unire”

Brăila este iar în sărbătoare creştină vineri, 13 aprilie 2018. La Biserica Greacă „Buna Vestire” (foto) se serbează Izvorul Tămăduirii, prilej cu care credincioşii şi pelerinii vor asista de dimineaţă la Sfânta liturghie şi vor lua apă sfinţită provenită din izvorul de sub paraclisul Sfântului Gherasim, apă considerată a fi miraculoasă (s-a descoperit izvorul pe când se lucra la ridicarea bisericii, în 1863). Jandarmii şi poliţiştii vor fi la datorie pentru a asigura ordinea şi siguranţa tuturor. 

Tradiţionala expoziție „Lumină din lumină” din Săptămâna Luminată, de icoane, ouă încondeiate și flori are loc la Brăila în Holul Monumental al Teatrului ”Maria Filotti”. Vernisajul are loc tot vineri, 13 aprilie 2018, de la ora 12.30 (poate nu cu exactitate, programul depinzând de cel de la biserică unde este, de obicei, este mulţime de credincioşi şi pelerini – o coadă uriaşă!). Expun obiecte, lucrări şi documente Muzeul Brăilei „Carol I”, Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Brăila, Centrul de Creaţie, Primăria Brăila, Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, Penitenciarul Brăila, Mănăstirea Pantelimon din staţiunea Lacu Sărat, Şcoala Gimnazială „Sf. Andrei”,  Casa de Cultură. Liceul de Arte „Hariclea Darclee”.

După vernisarea expoziției va avea loc, de la 13.00, prezentarea filmului documentar „Preoții români – Jertfă și Rugăciune pentru Unire” realizat de Cristina Liberis – jurnalist. Publicul îl va urmări în sala mare a dramaticului. Vor vorbi în deschidere Adrian Dragos Neagu – managerul Bibliotecii Județene “Istrati”, autoarea Cristina Liberis, ÎnaltPreaSfinţitul dr. Casian Craciun – Arhiepiscopul „Dunării de Jos”. Foto din arhiva revistei de cultură şi informaţie Braila Chirei de la altă ediţie „Lumină din lumină”. 

Expoziţia rămâne deschisă în perioada 13 – 15 aprilie 2018, cu program de vizitare în intervalul 9.00 – 16.00.

  ** * Filmul documentar “Preoții Români – Jertfă și Rugăciune pentru Unire” reunește mărturii, date și interviruri care pun în valoare rolul clericilor în primul Război Mondial. Constituiți în Serviciul Preoțesc, celulă funcțională pe lângă Marele Cartier General al Armatei Române, preoții care s-au implicat nemijlocit în efortul de război le-au insuflat ostașilor încrederea și speranța victoriei finale. Fără excepție, în prima linie sau în zonele de organizare, au săvârșit fapte eroice, mulți dintre ei căzând la datorie, ca şi ostaşii. Alături de participarea efectivă în teatrele de operațiuni, preoții români ortodocși au derulat activități sociale, spirituale și umanitare în spatele frontului. Exemplaritatea și energia inepuizabilă de care au dat dovadă preoții români reprezintă una dintre poveștile necunoscute despre Marele Război.  Fără să fie prea bine cunoscută publicului român, implicarea Bisericii Ortodoxe Române în primul Război Mondial se constituite într-o inspirată și folositoare pagină de istorie pe care o recuperăm cu toții în 2018, în anul Centenarului (prezentarea organizatorilor).

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.