La Brăila se plantează 650 de salcâmi, marcând astfel aniversarea atestării documentară a urbei


*Vineri, 13 aprilie 2018, în zona situată între blocurile ANL din cartierul Lacul Dulce și calea ferată * Se reface astfel o parte a istoriei locale, atât de frumos nemurită de Mihail Sebastian în „Oraşul cu salcâmi” care nu era altul decât Brăila natală 

Se pare că până la urmă brăilenii, măcar o parte dintre ei – fie că l-au citit pe Mihail Sebastian – scriitorul evreu născut la Brăila (nume real  Iosif Hechter; 18 octombrie 1907 – 29 mai 1945) – ori ba (şi ar fi oribil dacă nu au citit romanul „Oraşul cu salcâmi”…) – vor avea bucuria să se plimbe pe lângă frumoşii salcâmi care în alte vremuri înfrumuseţau în special bulevardele – locul unde puteai să te plimbi şi să te bucuri de farmecul şi parfumul acestor minunaţi copaci care apoi au dispărut şi nimănui nu i-a mai păsat de asta. În anii comunismului au fost palntaţi în oraş mulţi plopi (care are randament bun la creştere şi este rezistent la clima locală); după 1989, ei au fost tăiaţi pe motiv că puful produs deranja pe multă lume. Acum, Primăria propune plantarea a 650 de salcâmi. acțiune parte dintre proiecte dedicate împlinirii a 650 ani de atestare documentară a Brăilei (https://brailachirei.wordpress.com/2018/01/19/braila-650-ani-de-atestare-documentara-la-muzeul-brailei-carol-i/) – aniversaţi la 20 ianuarie 2018.

Nota aut (Armanda Filipine, revista de cultură şi informaţie Braila Chirei)  Ideea a fost rostită public de Ionel Cândea – managerul  Muzeului Brăilei „Carol I” – la deschiderea oficială a manifestării Festivalul internaţional „Mihail Sebastian”, ediţia 2017 (din noiembrie – https://brailachirei.wordpress.com/2017/11/01/in-2-5-noiembrie-la-braila-festival-international-mihail-sebastian/). Atunci, cercetătorul, membru corespondent al Academei Române a spus că mai bine am aniversa prin plantarea a 650 de salcâmi, refăcând o parte adevărată a istoriei urbei, decât să fie cheltuiţi aiurea bani public pe evenimente fără mare însemnătate. 

Acţiunea de plantare are loc vineri, 13 aprilie 2018, în zona situată între blocurile ANL din cartierul Lacul Dulce și calea ferată. „Plantarea salcâmilor în zona cartierului ANL va forma o barieră fonică și vizuală în fața căii ferate. Astfel, într-o zonă total insalubră, plină de blocuri din beton, de moloz cărat de la blocurile realizate în perioada comunistă, situată între blocurile de la ANL Lacul Dulce și calea ferată, am realizat tasarea, nivelarea și ecologizarea zonei, urmând să plantăm vineri, 13 aprilie, 650 de copaci din specia salcâm, pentru a marca acest evenimet deosebit, dar si pentru a înfrumuseța zona. Primarul municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir, invită toti brailenii să participe la plantarea copacilor pentru a le oferi tuturor posibilitatea de a se mândri că au participat la realizarea acestui proiect care nu este al Primariei, ci al tuturor brailenilor”, se arată în comunicatul adminstraţiei locale.

Notă. Copacii vor face bine şi sănătăţii mediului, nu doar oamenilor. Brăila, ca mai toate oraşele României, suferă la capitolul spaţii verzi şi cantitate mare de oxigen curat. Parcurile nu sunt atât de bogate în copaci, iarbă şi arbuşti aşa cum ar trebui, prin curţi oamenii (mai ales cei veniţi de la ţară) şi-au turnat ciment, iar atunci când un copac ajuge cu crengile prea aproape de o fereastră, unii cred că el devine periculos şi cere să fie tăiat cu totul. Conform normelor internaţionale, avem mai puţin spaţiu verde pe cap de locuitor şi în ultima  vreme s-au tăiat mai mulţi copani decât s-au plantat. Reglementările Uniunii Europene impun 26 metri pătraţi pe cap de locuitor pentru zonele urbane, ceea ce e departe de a fi realitate la noi.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.