Elena Dumitrescu Nentwig, nouă lansare de carte la Brăila


*Sâmbătă, 14 aprilie 2018, de la ora 11.oo * Volumul „Iubire la margine de eșafod”, apărut la Editura „Istros”

 

Elena Dumitrescu-Nentwig, mai 2017, Brăila

La Muzeul Brăilei „Carol I” are loc sâmbătă, 14 aprilie 2018, de la ora 11.oo lansarea cărții „Iubire la margine de eșafod” de Elena Dumitrescu Nentwig, volum apărut la Editura „Istros” a instituţiei muzeale brăilene, anul acesta.

Evenimentul se desfăşoară în sala de festivități, la sediul Muzeului Brăilei „Carol I” (Piața Traian nr. 3). Prezintă dr. Valentin Popa –  scriitor, muzeograf, prof. dr. Viorel Mortu (numr de autor Viorel Coman) – scriitor, critic literar, membru al Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor. Moderează prof. univ. dr. Ionel Cândea – membru corespondent al Academiei Române, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”.

În 2017, în ediţia a V-a a Festivalului Internațional „Mihail Sebastian” (2 – 5 noiembrie) Elena Dumitrescu Nentwig a lansat volumul „Credinciosul meu dușman”, tot la Muzeul Brăilei „Carol I”. Cartea este povestea dramelor trăite în perioada comunistă de oameni care nu doreau acest regim (numit şi bolşevic, inclusiv în carte) şi care au avut parte de „şicanele” oamenilor regimului, o teroare care i-a făcut pe unii să-şi dorească plecarea din ţară. Autoarea, plecată şi ea din România în anii ’70, spune lumii întregi poveşti care s-au petrecut în ţara de unde, legal, nu prea aveai voie să ieşi nici măcar în vacanţă. iată una: „Am jucat cărți cu niște colegi, am băut poate puțin mai mult și, în glumă, am cântat <Trăiască Regele!>. N-a fost bine, Unul m-a turnat… Nu știu care. Eram, chipurile, între prieteni! Opt ani de închisoare… Fără proces” (din „Credinciosul meu dușman”, pag. 99). În alte pagini, autoarea vorbește – cu plăcere, dar și cu ușor gust amar –  despre lumea cosmopolită pe care a cunoscut-o în Brăila natală, farmecul acestui spațiu balcano-european fiind păstrat cu sfințenie în amintirile sale: „Pe o tăviță de argint, Magda a pus două cești vechhi, dintr-un porțelan foarte prețios. Meissen! Cea mai faimoasă marcă germană. După cum se vede, România a aparținut, în vremurile ei bune, Europei. Aroma cafelei turcești a umplut salonașul ca un flair oriental. Orientul nu este nici el departe. În asta constă șarmul României. Mereu între lumi și între culturi, de la sud la nord și de la est la vest. Un centru pierdut, central și totuși suprficial văyut, ca fără importanță. România noastră pe care nu o vrea nimeni” (din „Credinciosul meu dușman”, pag, 296)

** *Elena Dumitrescu-Nentwig s-a născut la Brăila. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, la clasa profesorilor Valentin Teodorian și Hero Lupescu. Este soprană lirică a cărei recunoaștere internatională a avut loc după anul 1970, imediat după plecarea sa în exil. A cântat cu parteneri celebri pe marile scene din Germania, Austria, Franța, Spania, Italia, Olanda, Cehia, Polonia, Israel. După încheierea carierei scenice, în cadrul studioului pe care l-a inițiat, predă lecții de canto tinerilor din Belgia și Portugalia care se află la început de carieră.
În paralel, talentul literar nu i-a dat pace și de aceea scrie, în limbile română și germană, romane, piese de teatru, cărți pentru copii, care au avut ecouri favorabile în rândul cititorilor și în presa de specialitate.  Odată cu lansarea cărţii „Iubire la margine de eșafod”, publicul va avea acces şi la celelalte volume ale autoarei: „Adevărate sau imaginate, de întâmplat s-au întâmplat…”, Editura Limes (roman, 2017), „Naufragiații din Brăila”, Editura Limes (roman, 2016), „Noi, romii și restul lumii”, Editura Limes (roman, 2016), „De răsfoit”, Editura Limes ((basme și povestiri pentru copii, 2015), „Credinciosul meu dușman”, Editura Limes (roman, 2017). Toate cărțile sale sunt, deopotrivă, scrise și în limba patriei sale spirituale, Germania.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.