Eliminarea taxei pe apa de ploaie, în curând dezbatere în Parlament


*Deputatul liberal Vasile Varga, inițiatorul proiectului legislativ în acest sens, anunță că discuțiile din Camera Deputaților vor avea loc foarte curând 

Vasile Varga, deputat PNL

Vasile Varga, deputat PNL de Brăila, continuă demersurile pentru eliminarea din prevederile legale a plății taxei pe apa de ploaie, care se regăsește abuziv în facturile consumatorilor. Inițiativa (despre care am prezentat detalii și la https://brailachirei.wordpress.com/2018/05/30/senatul-romaniei-a-decis-autoritatile-pot-elimina-taxa-pe-apa-de-ploaie/) parlamentarului brăilean urmărește modificarea şi completarea Articolului 36 din Legea nr. 241 din 2006 privind Serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare astfel încât plata apei de ploaie să revină doar în responsabilitatea autorităţilor locale.

Luni, 2 iuie 2018, Vasile Varga a susținut în Parlamentul României o declarație în care a precizat motivele pentru care această plătă trebuie să dispară de pe umerii cetăţenilor. Odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la actul normativ, consiliile locale vor putea adopta hotărâri pentru scutirea populației de la plata colectării, transportului, epurării și evacuării apelor pluviale, serviciile urmând a fi suportarea din bugetul local, în limita disponibilităților și a sumelor alocate cu această destinație.

Am inițiat acest proiect legislativ având  în vedere nedreptatea la care sunt supuși cetățenii de către furnizorii de servicii de alimentare cu apă și canalizare, precum și de către unele administrații locale. Initiațiva are la bază numeroase petiții si sesizări pe această temă venite din partea consumatorilor, dar și decizii ale instanțelor, care au eliminat plata taxei în diferite comunități. Ca să vă dau un exemplu, numai la Brăila, o petiție în sensul eliminării nedreptăților venite din partea furnizorului de apă și canal a beneficiat de suportul a peste 10.000 de cetățeni. Sper ca săptămâna aceasta să scăpăm de acest bir!”,  a declarat deputatul Vasile Varga.

         „Modificarea legii va fi un pas important în înlăturarea abuzurilor făcute de furnizorii de apă și canalizare”, reafirmă liberalul.

Proiectul inițiat de Vasile Varga a trecut de Senat la finalul lunii mai, iar cel mai probabil la mijlocul acestei săptămâni va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.

** * Nota red. Câteva Consilii Locale din țară – ex. Buzău, Craiova, Râmnicu Sărat – au votat eliminarea taxei pe apa pluvială. La Brăila, cu toate că liberalii au mers în Consiliul Local Municipal (CLM) și în Consiliul Județean cu proiecte susținute de semnăturile brăilenilor, majoritatea consilierilor CLM a votat împotrivă și în CJ nu a ajuns să facă parte din propunerile de pe ordinea de zi. În plus, această taxă este coletată anapoda în Brăila (ex, textul de la https://brailachirei.wordpress.com/2018/06/05/taxa-pe-apa-de-ploaie-si-inechitatile-de-la-braila-pnl-trage-un-nou-semnal-de-alarma/), ceea ce produce numai neplăceri brăilenilor.

Un gând despre „Eliminarea taxei pe apa de ploaie, în curând dezbatere în Parlament”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.