ISJ Brăila, mobilitate în Italia prin proiect european Erasmus+


*În perioada 7 – 13 octombrie 2018 * Proiectul este ”Prevenirea analfabetismului prin inovare pedagogică și prin colaborarea cu familiile”, în care Inspectoratul Școlar Brăila are parteneri din Franța, Italia și Turcia

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila este parte, începând cu anul școlar 2017/2018, în proiectul Erasmus+ (număr de referință 2017-1-FR01-KA201-037402) ”Prévenir l’illettrisme par l’innovation pédagogique et la coopération avec les familles” (”Prevenirea analfabetismului prin inovare pedagogică și prin colaborarea cu familiile”). Parteneri sunt instituții din Franța, Italia și Turcia, Proiectul cu finanțare europeană este un parteneriat strategic (KA2) pentru susținerea inovării și schimb de bune practici.

Una dintre mobilități (vizite în proiect) a avut loc în perioada 7 – 13 octombrie 2018, în orașul Matera din Italia, fiind a doua activitatea de formare, predare, învățare  a acestui proiect Erasmus+, organizată de Universitatea  de studii Basilicata din Matera – Potenza. ISJ Brăila a fost reprezentat de o echipă formată din prof. Daniela Petre – inspector școlar Proiecte educaționale, coordonatorul proiectului în ISJ Brăila, prof. Camelia Istrate – inspector școlar Management, prof. Raluca Marica – inspector școlar Resurse umane, prof. Aurelia Stroe – inspector școlar Dezvoltarea resurselor umane și prof. Elena Cocîrlea – inspector școlar Religie. 

   Stagiul de formare, susținut de profesori universitari de la Universitatea Descartes din Paris și Universitatea Basilicata Matera – Potenza, a propus participanților mai multe module de formare pe tema strategiilor de lectură și a realizării testelor de evaluare ROLL, a transferabilității acestei metode  (http://www.roll-descartes.net/) al cărui obiectiv principal este prevenirea analfabetismlui funcțional. Au fost programate ateliere de lucru și dezbateri despre relația școală – familie, implicarea părinților în viața școlii.

Agenda întâlnirii a propus participanților activități didactice demostrative susținute de cadre didactice de la unitățile de învățământ din Matera și din Bernalda. Întâlnirea a presupus și lansarea site-ului www.erasmus-illettrisme.fr care va găzdui produsele intelectuale inovatoare realizate în acest proiect și care vor completa metodele și mijoacele existente. Produsele vor fi testate în unitățile școlare din fiecare țără parteneră în proiect și vor face obiectul organizării unor evenimente de diseminare la nivel local, național și european.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.