Copiii până la 7 ani, mai bine protejaţi de lege


*Un grup de femei din Parlament, între care şi medicul brăilean Antoneta Ioniţă (PNL), este iniţiatorul unei prevederi care modifică Legea nr. 272 din 2004 astfel încât copii rămaşi fără părinţi să crească în mediu familial şi să nu mai fie instituţionalizaţi – de altfel, acestea erau şi recomandările UNICEF în materie de îngrijire şi asistenţă speciale 

Toți copiii rămași fără părinți sau abandonați vor sta în familia extinsă sau la un asistent maternal până la cel puțin șapte ani, vârstă până la care plasamentul într-un serviciu de tip rezidențial este interzis. Această nouă prevedere completează Legea nr. 272 din 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prin care era prevăzut că minorii fără părinți să fie instituționalizați de la vârsta de patru ani„, precizează medicul brăilean Antoneta Ioniță – deputat din partea Partidului Naţional Liberal (PNL), preşedinte Organizaţia Femeilor Liberale Brăila.

Antoneta Ioniță, medic,
deputat PNL

Antoneta Ioniţă este unul dintre inițiatorii legii – respectiv un grup de parlamentari femei, din toate formațiunile politice. Modificările la Legea 272 au fost adoptate în această săptămână de parlamentari, cu unanimitate de voturi.

România este țara din Uniunea Europeană cu una dintre cele mai mari rate de copii aflați în centrele de plasament, iar recomandările UNICEF sunt ca cei mici să crească în alt mediu decât cel al centrelor mari de plasament. Creșterea de la patru la șapte ani a vârstei până la care copiii fără părinți sau abandonați nu vor mai putea fi instituționalizați are și o latură simbolică, a celor șapte ani de acasă. Este foarte important pentru viitorul adult ca în această etapă a formării sale să beneficieze de un cadru familial, de căldura unui cămin, de atenție și grijă. Mai ales că vorbim despre copiii care și așa pleacă în viață cu handicapul psihologic al lipsei părinților naturali. Practic, până la șapte ani, toți cei aflați într-o astfel de situație vor fi crescuți numai în familia extinsă, substitutivă sau de un asistent maternal”, explică Antoneta Ioniță.

** * În România există peste 19.000 de copii aflați în centrele de plasament de tip rezidențial și se urmărește ca, până în 2020, acestea să fie desființate și înlocuite cu centre mici, de tip parental – în care să existe asistenți sociali specializați – și cu plasamentul la asistenți maternali.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.