Deputatul liberal Vasile Varga, interpelare privind podul peste Dunăre la Brăila


* Nu se ştie clar la acest moment dacă podul suspendat care ar lega judeţele Brăila, Tulcea şi Galaţi are o sursă sigură de finanţare * De aceea, parlamentarul a solicitat lămuriri de la ministrul Transporturilor

 

posibilul pod suspedat

Despre un pod peste Dunăre în zina Brăila, Galaţi, Tulcea se vorbeşte de ani de zile. Policitienii şi oamenii de la vârful admnistraţiilor celor trei judeţe s-au întâlnit de multe ori şi au anunţat public că vor să fie realizat un asemenea obiectiv (Nota red. Cerut de oamenii de afaceri, explicat în importanţa sa de acelaşi mediu de afaceri). Deocamdată, el este în stadiul de idee – proiectul se află la faza studiului de fezabilitate (modernizat d emai multe ori, pe sume uriaşe). Bani pentru pod nu au fost alocaţi în bugetul naţional.

Vasile Varga, deputat PNL

Aşa că o interpelare liberală pe acest subiect, în condiţiile în care informații contradictorii apăr mereu în spațiul public, este binevenită. Notarul Vasile Varga – deputat din partea Partidului Naţional Liberal (PNL), Organizaţia Brăila – l-a interpelat pe acest subiect pe Lucian Şova – ministrul Transporturilor.  Demersurile parlamentarului liberal vin pe fondul existenței unor suspiciuni că Guvernul PSD-ALDE nu a făcut toate demersurile de accesare a finanțării din fonduri ale Uniunii Europene pentru construcția podului, dar și că termenele convenite pentru proiect nu vor fi respectate. Contractul pentru podul suspendat peste Dunăre, despre care se spunea care ar facilita legătura între Brăila și Tulcea, a fost semnat în luna ianuarie 2018, ordinul de începere a lucrărilor de proiectare a fost dat pe 2 martie 2018, iar pe 1 martie 2019 ar fi urmat ca toată proiectarea lucrării să fie finalizată. În martie 2019 se spunea ca ar fi data de începere a execuției efective a lucrărilor, cu o durată de trei ani, până în martie 2022.

Este un obiectiv de investiții extrem de important pentru dezvoltarea orașului și județului Brăila, dar și a întregii Regiuni Sud-Est. Discutăm despre asta de ani de zile, dar nimic nu s-a întâmplat, decât la stadiul de intenții și declarații. Acum, când lucrurile par să se fi conturat, aflăm că, de fapt, Ministerul Transporturilor lucrează într-un ritm îngrijorător, că nimic nu este limpede. Locuitorii județului Brăila chiar au nevoie de o certitudine că zona se va dezvolta, pentru că absența unei căi de acces importante lasă municipiul și județul Brăila în izolare economică. Din lipsă de oportunități, economia locală este în regres, nivelul de trai este tot mai scăzut, iar tinerii migrează spre alte zone mai bine dezvoltate ale țării sau spre străinătate”, spune Vasile Varga.

Parlamentarul brăilean l-a întrebat pe ministrul Transporturilor dacă deține elemente certe referitoare la asocierea Astaldi Italia – IHI Structures Japonia care a câștigat licitația, dacă va finaliza proiectarea podului în termenul convenit, martie 2019. În plus, Vasile Varga a dorit să știe şi să transmită brăilenilor care este, în acest moment, situația finanțării acestui obiectiv de investiții, dacă a fost depusă la Bruxelles cererea de finanțare în Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM) și dacă Guvernul României asigură cofinanțarea investiției, prin alocarea, în bugetul aferent anului 2019, a fondurilor necesare finanțării acestui obiectiv. ”Aș vrea să mă asigur că, în condițiile în care proiectarea ar urma să fie finalizată în martie 2019, conform calendarului, organizarea licitației pentru desemnarea constructorului pentru această investiție este într-un grafic firesc, astfel încât lucrările să demareze imediat”, a subliniat deputatul liberal.

** * Dacă se face sau nu podul, nu e deloc o certitudine. Sigur e că specialişti din Muzeul Brăilei „Carol I” au fost desemanţi de Consiliul Judeţean Brăila să efectueze lucrări privind descărcarea de sarcină arheologică pe zonele amplasamentului desemnat în proiectul de fezabilitate al investiţiei.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.