Cartea „Sindromul de burnout”, disponibilă pentru toţi cei interesaţi


*Poate fi comandată la editură * Valeria Herdea şi Ileana Brînză, cei doi medici autori, prezintă aici în detaliu afecţiunea cunoscută și ca sindromul arderii complete, suprasolicitare profesională sau oboseală cronică 

Prezentate recent (https://brailachirei.wordpress.com/2018/10/28/carti-utile-personalului-medical/) la un eveniment mendical de anvergură, volumele apărute la Editura Amalthea pot fi acum comandate de toţi cei interesaţi.

     „Sindromul de burnout” realizată în colaborare dr. Valeria Herdea şi dr. Ileana Brînză (preşedinte onorific SMMF Brăila); se ocupă de patologia rezultată din suprasolicitare, întâlnită la toţi cei care lucrează în sistem medical românesc. Burnout – afecţiune cunoscută și ca sindromul arderii complete, suprasolicitare profesională sau oboseală cronică. Evident, se poate întâlni şi în alte domenii de activitate.

** * Din prezentarea de pe site-ul editurii (https://www.amaltea.ro/sindromul-de-burnout unde poate fi comandată; preţ 65 lei)  Criza de adaptare la viteza ameţitoare a vieţii se manifestă în mai multe forme, printre care sindromul de burnout. El se poate găsi în multe domenii ale activităţii umane, inclusiv în domeniul medical. Acestui fenomen i-au acordat atenţia cuvenită cele două autoare, medici de familie, iniţiatoarele unor campanii de informare a populaţiei, conducătoare ale unei asociaţii profesionale de o importanţă deosebită, membre în Asociaţia Română de Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie – AREPMF.

Sindromul de burnout este o carte-eveniment, care se adresează în primul rând profesioniştilor din domeniul medical, dar nu numai. Am văzut cu toţii cât de suprasolicitaţi sunt medicii din marile spitale, aşa-zisele „uzine de sănătate“, sau medicii care lucrează în cabinete private. Este de vină doar sistemul sau şi individul are partea lui de contribuţie la propria lui uzură? Cartea de faţă răspunde la aceste întrebări şi la multe altele, conexe. Unele studii au pus semnul egal între simptomele de burnout şi cele ale depresiei: pierderea interesului pentru muncă, pentru orice activitate, chiar şi pentru a trăi, oboseală cronică pe fond de insomnie, stare mentală confuză, pesimism exacerbat, lipsa totală a bucuriei, a speranţei, a sensului vieţii, apatie, anorexie, tristeţe, „gânduri negre“ etc. Totuşi, boala în sine identificată prin sindromul de burnout pare foarte diferită de depresie, mai ales în privinţa cauzelor care duc la simptomele depresiei. Aceste distincţii ne sunt sugerate în cartea de faţă, ale cărei autoare s-au confruntat, în practică, cu problemele analizate, motiv pentru care şi-au propus să aducă maimultă lumină asupra lor şi să propună soluţii. Astfel, lucrarea prezintă şi o abordare clinică aplicată, analizează cauzele şi manifestările sindromului de burnout ocupaţional în sistemul medical şi propune multiple variante de prevenţie şi de terapie. Extrem de util pentru cititori este faptul că autoarele propun şi anumite strategii pe care o persoană supusă la un stres intens, continuu şi prelungit în perioade lungi de timp le poate adopta, din mers, dacă este dispusă să-şi recunoască problema şi să schimbe ceea ce depinde de ea.

Un gând despre „Cartea „Sindromul de burnout”, disponibilă pentru toţi cei interesaţi”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.