„Tonitza. Imagini ale copilăriei”, amplă expoziţie la Muzeul Mureş


*Deschisă în 1 martie – 1 iunie 2019 cu lucrări de pictură, sculptură și grafică din colecţiile mureşene şi de la muzee din Bârlad, Braşov, Bucureşti, Sibiu, Craiova, Constanţa, Ploieşti şi din colecţii particulare * Expoziţia este prilejuită de achiziționarea, la Muzeul de Artă din Târgu-Mureș, a tabloului „Odaia copiilor” de Nicolae Tonitza (1886-1940)

  Muzeul Județean Mureș – Muzeul de Artă prezintă în perioada 1 martie – 1 iunie 2019 expoziţia „Tonitza. Imagini ale copilăriei” cuprinzând lucrări ale Muzeului din Târgu-Mureș, dar şi lucrări împrumutate de la muzee din țară (Muzeul “Vasile Pârvan“ din Bârlad; Muzeul de Etnografie din Braşov; din București – Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Municipiului București, Biblioteca Academiei Române, Institutul de Istoria Artei “George Oprescu”, Muzeul Național al Ţăranului Român; Muzeul de Artă din Constanţa: Muzeul de Artă din Craiova; Muzeul de Artă din Ploiești; Muzeul Național Brukenthal din Sibiu) și din colecții private (Galeriile Artmark, Liviu Cojoc, Marian Spătariu și alții). Curatori sunt Ioana Vlasiu, Ioan Şulea, Cora Fodor, Dorel David Morar.

Vernisajul are loc vineri, 1 martie 2019, începând cu ora 18.00, la Palatul Culturii (aripa dreaptă, etaj II, Piața Victoriei nr. 1). Prilejuită de achiziționarea la Muzeul de Artă din Târgu-Mureș a tabloului „Odaia copiilor” de Nicolae Tonitza (13 aprilie 1886, Bârlad – 27 februarie 1940, Bucureşti), expoziția își propune să investigheze tema copilului și a copilăriei atât în opera și scrierile lui Tonitza, dar și în cea a altor artiști contemporani cu el, cum ar fi Ștefan Dimitrescu, Ion-Theodorescu Sion, Nicolae Vermont, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea, Nagy István etc.  Vor fi expuse, de asemenea, pe lângă lucrări de pictură, sculptură și grafică și obiecte de îmbrăcăminte ale copiilor din mediul rural și urban, jucării, obiecte de uz școlar, toate din perioada interbelică. Totodată, sunt prezente secțiuni dedicate documentelor de arhivă cuprinzând file de manuscris, fotografii documentare, decupaje din presa timpului privind cronici realizate de Nicolae Tonitza sau despre creația sa, publicații cu ilustrații ale artistului, cărți și reviste cu și despre lumea copiilor din perioada respectivă și, materiale audio ce evocă personalitatea artistului.

Un spațiu-atelier inedit va sublinia legătura magică pe care Tonitza a avut-o cu universul copiilor, susţin organizatorii. Sunt propuse 10 jocuri pentru o explorare multisenzorială și practică, cu componente interactive pe diferite suporturi. Cuburi, puzzle-uri, păpuși, planșe de colorat, povești audio, toate corelate cu reproduceri de înaltă calitate ale lucrărilor lui Tonitza, sunt activități propuse copiilor între 4 și 10 ani.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.