*În 7 martie 2019, de la ora 17.00 * Autor este Ioan Munteanu, același care a îngrijit publicațiile (tip album) de la Proilavia, editura bibliotecii brăilene, care aduc în prim-plan clădiri reprezentative și monumente din Brăila – „Aleiul Cuza și alte monumente” și „Monumentele istorice ale orașului Brăila, istorii ilustrate”

La Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” are loc joi, 7 martie 2019, de la ora 17.00 lansarea albumului foto-documentar „Monumentele culturale ale județului Brăila” de profesor Ioan (Dinu, pentru prieteni) Munteanu – Cetățean de Onoare al municipiului Brăila (titlu primit în 2066 pentru meritul de a fi scris foarte multe volume despre Brăila). Evenimentul are loc la sediul bibliotecii (Piața Poligon nr. 4) în sala de lectură de la etajul întâi. Prezintă Ana Maria Vicol – critic de artă (Notă. Muzeograful Ana Maria Vicol Harțuche a fost șeful Secției de Artă a Muzeului Brăilei ”Carol I”) și profesor Constantin Toader. Moderator va fi Dragoș Adrian Neagu – managerul bibliotecii gazdă. Foto cu autorul la o lansare a cărților sale – arhiva Armanda Filipine, revista de cultură și informație Braila Chirei – tot la bibliotecă, dar în sediul din Calea Călăraților.
Volumul lansat se adaugă albumelor foto-documentare „Aleiul Cuza și alte monumente”(2015) și „Monumentele istorice ale orașului Brăila, istorii ilustrate”(2016), realizate în proiectul „Orașul ca moștenire pentru viitor, clădiri de patrimoniu și interes turistic” finanțat de Consiliul Județean Brăila prin Programul pentru finanțarea nerambursabilă a activităților nonprofit de interes județean – cultură, culte, sport, proiect derulat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – filiala Brăila. În continuarea și completarea acestor lucrări, Biblioteca Județeană „Istrati” a realizat acest album foto-documentar care, față de volumele anterioare, în conformitate cu viziunea integratoare a Deciziei Uniunii Europene, include alături de formele clasice și clasicizate ale monumentelor (de arheologie, de arhitectură, de for public, memoriale și funerare) cu caracter tangibil și alte forme ale patrimoniului cultural, cum ar fi practicile sociale și meșteșugurile tradiționale, dar și naturale – peisajele, flora și fauna (editorii).
Un gând despre „Album foto-documentar „Monumentele culturale ale județului Brăila”, lansare la Biblioteca Județeană Brăila”