Al 8-lea Summit european al regiunilor și orașelor


*În 14 şi 15 martie 2019, la Bucureşti * Comisarul Corina Creţu va intra în dialog cu liderii regiunilor UE și va susține unul dintre discursurile principale ale reuniunii cu tema consolidarea politicii de coeziune în UE

   În 14 şi 15 martie 2019 are loc la București al 8-lea Summit european al regiunilor și orașelor. Jean-Claude Juncker – președintele Comisiei Europene și prim-vicepreședintele Frans Timmermans se vor adresa participanților la evenimentul bianual, găzduit în acest an în capitala României, prin intermediul unor mesaje video având ca temă rolul important al orașelor și regiunilor în procesul democratic de decizie din UE. La manifestare, Corina Crețu – comisarul european pentru politică regională, va intra în dialog cu liderii regiunilor UE și va susține unul dintre discursurile principale ale reuniunii cu tema consolidarea politicii de coeziune în UE. De asemenea, Corina Creţu va participa la dezbateri împreună cu reprezentanții autorităților locale și regionale referitor la beneficiile oferite de fondurile structurale și de investițiile UE.

       „Politica de coeziune are un rol esențial în consolidarea economică și socială a tuturor regiunilor din UE. Cetățenii, regiunile și orașele au fost întotdeauna punctul central al acestei politici și au beneficiat în mod direct de aceasta.  În perioada actuală de programare, politica de coeziune oferă regiunilor multiple posibilități pentru a face față diverselor provocări cu care se confruntă, precum și pentru a sprijini potențialul lor unic de dezvoltare. De asemenea, orașele și autoritățile locale contribuie la dezvoltarea armonioasă a Europei. În prezent, peste 1000 de strategii teritoriale și locale din întreaga Uniune Europeană beneficiază de un sprijin financiar de peste 30 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din bugetul politicii de coeziune pentru perioada 2014 – 2020„, a ținut să sublinieze comisarul european Corina Crețu în legătură cu tema principală a Summit-ului. 

Cu autoritățile locale din România, care participă la o conferinţă dedicată lor în program, comisarul Corina Crețu va discuta despre Politica de coeziune a Uniunii Europene în perioada 2021-2027. Înaltul oficial european va avea o întâlnire specială cu Magnus Berntsson – președintele Adunării Regiunilor Europene (AER).

** * Al 8-lea Summit european al regiunilor și orașelor este organizat de Comitetul Regiunilor în cooperare cu Președinția română a Consiliului UE. Aici se reunesc lideri europeni, naționali, regionali și locali de pe continent pentru a dezbate viitorul Europei și modul în care cetățenii se pot implica activ în proiectul construcției europene, prin intermediul autorităților locale și regionale. La summit va fi adoptată o declarație a liderilor regionali și locali privind viitorul Europei, expresie a opiniilor acestora în perspectiva alegerilor europene și a unui nou mandat al instituțiilor europene.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.