Grădiniţa PP nr. 2 Brăila, vizită Erasmus+ în Finlanda


*În perioada 20 – 23 mai 2019 * Proiectul european ”Simțurile, gândirea și educația în acțiune pentru omenire” are parteneri din Finlanda, Polonia, România, Slovenia, Turcia 

Echipa de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 2 Brăila, din proiectul european Erasmus+ intitulat ”Simțurile, gândirea și educația în acțiune pentru omenire”, a fost în Finlanda în perioada 20 – 23 mai 2019 (în martie 2019 au avut moblitate în Turcia – amănunte la https://brailachirei.wordpress.com/2019/03/24/gradinita-pp-nr-2-braila-alta-vizita-erasmus-in-turcia/). A fost a treia activitate de predare-învățare-formare din proiect. Echipa a fost formată din profesorii Brăilă Camelia, Racu Liliana, Ivașcu Valerica, Milea  Victorița, Tabarac Olga și Topal Rodica – coordonatorul proiectului. Vizita a avut loc în orașul Turku, Finlanda. Mai jos, prezentăm câteva aspecte ale mobilităţii, aşa cum ne-au fost transmise de prof. Rodica Topal. Mai multe imagini sunt la https://www.facebook.com/pg/BrailaChirei/photos/?tab=album&album_id=2368467276579181  pe pagina Facebook a revistei de cultură şi în material de prezentare a celor patru zile finlandeze, care este în mobilitate proiect STEAM Finlanda_GPP2 – click pe documentul în format DOCX pentru amănunte.

Mobilitatea din Finlanda  a debutat  cu ceremonia de primire la Școala  Vasaramaki, unde echipele din Turcia, Polonia, Slovenia, România au făcut cunoștință cu managerul școlii, precum și cu întregul personal didactic,  apoi un grup de elevi au prezentat un dans și câteva exerciții sportive. Şi de data aceasta activităţile desfăşurate în cadrul proiectului au fost deosebit de interesante şi atractive, oferindu-ne o bogată şi frumoasă experienţă privind abordarea interdiscplinară în special în activitățile outdoor. A urmat prezentarea școlii și a unor variate modalități de implementare a metodei STEAM. De asemenea, a fost prezentat Colțul proiectului unde am regăsit obiecte specifice fiecărei țări participante.         

     Pentru a putea evalua cunoștințele de matematică, de geografie ale elevilor, școala s-a dotat cu mici roboți programabili care ăi ajută pe elevi să-şi exerseze abilitățile de orientare, de folosire a tehnologiei moderne și îşi îmbunătăţesc perspectiva interdisciplinară. În joc, copiii au programat roboții să se deplaseze pe un pătrat mare – împărțit în pătrate mai mici, pornind dintr-un colț al acestuia și să ajungă la pătratul care indică locația corectă, aferentă aplicației de pe Ipad. (…) Echipele de proiect au urmărit lecţii în care finlandezii învaţă în echipe, prin intermediul jocului, cu cântec şi mişcare, matematica şi alte discipline. În şcoala vizitată există multe ateliere de lucru care îi ajută pe elevi să-şi dezvolte abilităţile practice utile în viaţa cotidiană: atelier de pictură și ceramică, atelier de gătit unde se realizează reţete de hrană sănătoasă, atelier de croitorie. Într-o zi s-au defăşurat activităţi instructiv-educative outdoor, în curtea şcolii, iar în alta activităţi outdoor în pădurea din apropierea şcolii finlandeze. Într-o călătorie cu bicicleta pe plaja Ispoinen, copiii au aflat mai multe despre apă, iar în altă zi elevi din altă clasă şi cadrele didactice au mers într-o expediție pe insula Ruissalo unde au explorat natura, căutând diferite specii de gândaci. (…) Echipele de proiect au făcut schimb de informaţii despre sistemele de educaţie din ţările lor (…). 

      Pe tot parcursul mobilității atât profesorii cât și elevii și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în limba engleză, de folosire a instrumentelor TIC, și-au dezvoltat formarea profesională continuă în special prin  derularea activităților outdoor”.

Un comentariu

  1. […]     Programul european Erasmus + continuă să îşi extindă beneficiile în şcolile brăilene, subliniază prof. Daniela Petre – inspector şcolar Proiecte Educaţionale la Inspectoratul Școlar Județean Brăila. Anul şcolar 2019 – 2020 aduce alte 19 noi proiecte europene Erasmus + pentru grădiniţele, şcolile gimnaziale şi liceele  din judeţul Brăila, ceea ce conduce la ideea că la nivelul instituţiilor de învăţământ din Brăila există un real interes pentru implicarea elevilor şi a cadrelor didactice în proiecte educative de nivel european. Cele 19 noi proiecte, în tabelul din Braila, noi proiecte erasmus+2019 (click pe material în DOCX pentru detalii) – unul fiind al Grădiniţei PP nr. 2 condusă de prof. Rodica Topal (foto de la o mobilitate a grădiniţei) care are şi alte proiecte Erasmus în derulare – a se vedea, ex., materialul de la https://brailachirei.wordpress.com/2019/06/10/gradinita-pp-nr-2-braila-vizita-erasmus-in-finlanda/  […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.