Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu 2019, ediția XXVI


*Dacă nici 3300 de artiști care evoluează în 75 spații de joc ale FITS în fosta capilată culturală europeană, cum a fost Sibiu în 2007, atunci nu știu ce poate fi mai tentant… * În perioada 14 – 23 iunie * Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila a fost invitat cu spectacolul ”Before breakfast” 

Festivalul Internațional de Teatru (FITS http://www.sibfest.ro/ aici e și programul, plus alte detalii de interes) de la Sibiu, inițiat de actorul Constantin Chiriac, crește în proporții nu doar cantitative – devine unul dintre cele mai impresionante manifestări de gen din Europa, ci crește mai cu seamă în calitate. De altfel, acesta a și fost scopul său principal, acela de a aduce în centrul României, în Sibiu – frumosul oraș ce îmbină armonios și organic cultura și tradițiile românilor, nemților, sașilor și altor etnii, Teatrul în cele mai interesante și atractive formule ale sale, inclusiv acelea care îmbină arta Thaliei cu muzica și dansul, cu arta plastică, cu arta păpușăriei și cea a jonglerilor ori a altor artiști de circ – de fapt, teatrul când e la superlativul său artistic le combină excepțional și emoționant (aproape) pe toate.

Manifestarea se desfășoară în perioada 14 – 23 iunie 2019. Constantin Chiriac – președintele de festival: ”Avem o bucurie imensă și un privilegiu deosebit să prezentăm astăzi, chiar de Ziua Mondială a Teatrului, programul de spectacole al acestei ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, pusă sub semnul distinctiv și asumat a ceea ce noi am numit ARTA DE A DĂRUI. Este reverența noastră în fața unui public minunat și generos care, de 26 de ani, ne însoțește în această călătorie uluitoare prin lumea artelor spectacolului, cu încredere, iubire și pasiune, pe care le primim și i le dăruim, la rândul nostru. Sper, împreună cu echipa și partenerii Festivalului, că și în acest an vom crea momente de desfătare artistică pentru publicul de toate vârstele și vă așteptăm cu cel mai bun program la Festival!

De remarcat că în ediția curentă este o componentă parte a programului Sezonului cultural România – Franța (care se desfășoară în principal pe perioada președinției rotative a României la Consiliului Uniunii Europene). Astfel, a fost inaugurată Micro-Folie Sibiu – Hotspot Cultural BRD Groupe Société Générale, o destinație deosebită a festivalului. Este primul muzeu digital din România, oferind acces la 500 opere de patrimoniu universal din marile muzee și instituții culturale din Franța, completat cu FabLab și un spațiu de realitate virtuală unde se pot viziona filme realizate de canalul ARTE. La Casa Artelor din Piața Mică, de anul acesta, Micro-Folie va rămâne un punct de referință permanent pe harta culturală a Sibiului.

Spectacole românești și străine de teatru, expoziții și lansări de carte, Master-classes, seminarii și dialoguri incitante cu oameni speciali din lumea Thaliei, spectacole de dans și de circ plus multe, multe atracții sunt cuprinse în program – pasionații genului deja îl știu pentru că au luat bilete din vreme (destule spectacole sunt sold out). Un punct în program aparține Teatrului ”Maria Filotti” care a fost invitat în FITS cu spectacolul ”Before breakfast” de Eugene O’Neill în regia lui Andrei și Andreea Grosu, scenografia lui Vladimir Turturică, în distribuție Mihaela Trofimov și Richard Bovnoczki; publicul îl va putea urmări luni, 17 iunie, de la ora 20.00 și de la ora 22.00 la sala etaj a Teatrului Gong.

Sibiul devine în intervalul 14 – 23 iunie un centru de interes pentru toți cei care vor să facă parte din frumoasa temă a ediției, și o repet (pentru că nici în viața de zi cu zi nu prea e o obișnuință… ori o constantă): ”Arta de a dărui”.

2 gânduri despre „Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu 2019, ediția XXVI”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.