Noul An Evreiesc – Roş Haşana 2019, la Templul Coral din Brăila


*Rugăciuni, poeme ritualice, dulciurile, pregătirea pentru Iom Kipur

    Roş Haşana, Noul An Evreiesc, a reunit în după-amiaza de 29 septembrie 2019, data din calendarul gregorian când se intră în noul an evreiesc, 5780, membri ai Comunității Evreilor din Brăila cu preşedintele Nadia Ustinescu în Templul Coral, sinagoga (ridicată nn 1865, singura rămase din 14 lăcaşuri de rugăciune, câte au fost în oraşul lui Mihail Sebastian – Iosif Hechter) devenind acum locul de rugăciuni special destinate trecerii în noul an și al cuvântul rostit de Suchar Goldstein – oficiantul de cult.

Facem bilanţul: ce-am avut, ce-am pierdut. Dar aici e vorba de altceva. Nu e vorba de lucruri materiale… e mitzvah cum spune Tora traducere greşită pentru că mitzvah este obligaţie şi nu prea este obligaţie, este liberul arbitru. Să ajutăm o bătrână să ajungă într-un loc este o miţva, nu e nimeni obligat să o facă dar e bine s-o facă…  Şi păcat, multe din cele ce le facem sunt păcate chiar dacă nu ne dăm seama. Spre exemplu, vrem să ajutăm pe cineva, dar acela nu vrea pe nimeni… nu vrea să fie ajutat, dar noi ne impunem prezenţa şi el suferă din pricina asta. Noi zicem că facem bine, dar este un păcat. De fapt chiar se spune undeva că drumul este pavat cu intenţii bune… Bilanţul nu începe la Roş Haşana, ci cu o lună înainte. Mai avem timp să ne îndreptăm greşelile, să ne cerem iertare…”, a precizat Suchar Goldstein.

Au fost rostite, conform tradiției iudaice, rugăciunile de Anul Nou, dar şi poeme liturgice, precum Avinu Malkeinu si Alenu le-sabeahm. La finalul serviciului religios, membri CE Brăila şi oaspeţii s-au îndulcit, de asemenea conform tradiţiei, cu miere şi măr, cu alte bunătăţi dulci. Au gustat şi din vinul ritualic, la fel de dulce, astfel încât urarea “Sanah Tovah Umetukah” -însemnând un an bun și dulce – să fie valabilă. Mai multe foto la https://www.facebook.com/pg/BrailaChirei/photos/?tab=album&album_id=2600896890002884 în album de Armanda Filipine pe pagina Facebook a revistei de cultură şi informaţie Braila Chirei.

Rămânând în tradiţia talmudică, fiecare membru al CE Brăila s-a pregătit de anul nou este pentru a-și face examenul de constiinţă, dar şi pentru  următoarele 10 zile de penitență cu apogeuul Iom Kipur – Marea Iertare (sărbătoare foarte importantă, cu reculegere și rugăciune).

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.