Din istoricul incitant al cafelei


*Data de 1 octombrie a fost desemnată, în 2015, Ziua internaţională a Cafelei – atunci, Organizaţia Internaţională a Cafelei a lansat un eveniment la Milano

      Nu se ştie exact data la care oamenii au descoperit savuroasa băutură. O legendă circulă pe net: Kaldi, un păstor din Etiopia, ar fi observat că animalele sale, ori de câte ori consumă boabele din arborele de cafea, sunt pline de energie. Cert e că în Imperiul otoman se consuma, iar faptul că musulmanilor le este interzis de preceptele religioase să bea vin a condus la o mai mare apetenţă a acestora către… băutul cafelei; în plus, faptul în sine putea deveni un motiv de întâlnire şi de stat la taclale, aşa că. de ce nu… Mărimea Imperiului turc a condus, rapid, la răspândirea obiceiului. Cafeaua a ajuns şi în… India.
Cea mai veche mărturie scrisă despre cafea o avem de la tămăduitorul şi filosoful persan Rhazes sau Razi (850 – 922 d. H.) care folosea cafeaua în scop medicinal, sub formă de infuzie şi cu numele unor fructe etiopiene – în engleză „cofee cherry”.
În Europa, cafeaua a ajuns la început – cel puţin aşa reiese din cele mai vechi documente descoperite – la Venezia şi apoi la curtea Papei Clement al VIII-a care iniţial a considerat-o, înainte însă de a bea, „băutura Diavolului”… după ce i-a prins gustul, s-a răzgândit. Prima cafenea s-a deschis în Veneţia – 1645, în teritoriul Engliterei în 1650, iar în spaţiul Franţei în 1672. În lumea nouă, descoperirea lui Columb, în 1676 la Boston.
Până în 1719, când a sosit în Europa primul transport de cafea dinspre Mocha – apărând astfel marca Mocha java, graţie diligenţeţor şi insistenţelor Imperiilor coloniaie Olandez şi Francez, cafeaua era doar de tipul Arabian.
Iniţial, proprietarii – chiar şi băştinaşii – au încercat din răsputeri să-şi protejeze plantaţiile şi să nu permită vinderea/ furtul de puieţi. Dar nu s-a reuşit… aşa că şi în Africa a început să se cultive cafea.

       În prezent, Brazilia deţine primul loc în lume la exportul de cafea, urmată de Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia, Honduras, Etiopia, Peru, India, Guatemala, Uganda.

                                          Armanda Filipine, revista de cultură şi informaţie Braila Chirei

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.