Mâncăm prea multă pâine, deci suntem prost hrăniţi


*Ziua mondială a alimentaţiei (16 octombrie) este un bun motiv să privim cu mai multă atenţie obiceiurile alimentare şi să eliminăm de aici pe cele proaste * Sunt mulţi copii supraponderali, prea mulţi diabetici etc.

   Românii au fost adesea ridiculizaţi cu apelativul „mâncător de mămăligă”, evident în anumite conjuncturi… dar adevărul e mai trist decât atât. Acum mâncăm pâine multă, deci tot prost ne hrănim, cu toate că industriile ne-ar putea oferi o calitate sporită a produselor alimentare şi am avea de unde alege. În realitate, mulţi preferă să cumpere ce este ieftin, în detrimentul a ceea ce este sănătos, nutritiv, benefic pentru sănătate.

Ziua Mondială a Alimentaţiei (16 octombrie – aleasă la a XX-a sesiune a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO www.fao.org) de la Roma, din 10 – 28 noiembrie 1979, reprezentând ziua înfiinţării FAO în 1945, la Quebec) este un bun prilej să lămurim puţin lucrurile. Conform ultimelor date de la Institutul Naţional de Statistică, românii consumă prea multă pâine şi produse de panificaţie – întreg comunicatul se poate consulta la http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/comunicat_ziua_alimentatiei_2019.pdf

Prin comparaţie, europenii din vest consumă mai multă carne, mai multe brânzeturi, lapte, fructe şi legume. Este adevărat şi că politicile guvenamentale sunt acolo mai bune şi mai axate pe viaţa (mai bună) cetăţenilor.

Dar să nu uităm (şi uităm sau, şi mai grav, nu ştim!) că pâinea oferă cele mai puţine principii nutritive…. De ce nu consumăm mai multe salate şi fructe, de ce nu ştim să folosim făina pentru produse dulci realizate în casă – plăcinte, tarte, checuri, rulade etc – nu înţeleg. De ce consumăm atât de puţin peşte când se ştie că este foarte hrănitor şi se digeră bine? De ce nu fac oamenii supe şi ciorbe acasă, că doar nu e greu, nu e scump, nu e mult de lucru în bucătărie…

La fel de grav este. nu doar în România. că mulţi tineri suferă de obezitate, copiii supraponderali sunt din ce în ce mai mulţi. Nimeni nu ia atitudine împotriva prezenţei magazinelor de patiserie din staţiile de autobuz şi de lângă şcoli, în contnuare copiii primesc pachet la şcoală sau bani de buzunar cu toate că europenii şi americanii au renunţat de mult la ideea gustărilor de la ora 10.00 – există studii care demonstrează ineficienţa lor, mai ales când nu conţin vitaminele necesare învăţării şi creşterii.

Sunt tot mai mulţi (între ei şi copii, şi tineri) bolnavi de diabet, semnul clar al unei nutriţii anapoda, mulţi adulţi sunt cardiaci – şi aici contează calitatea vieţii, deci şi a alimentaţiei. Una peste alta, se poate spune fără să greşim că trăim prost din punctul de vedere al alimentării. Preferăm procesatele – salamurile sunt preferate, ceea ce este o prostie, doar nu ne hrănim cu gustul… Ar trebui să fim mult mai atenţi la ceea ce punem de masă ori la pachet, dacă ne pasă de viaţa noastră.  Ar trebui… dar câte facem din cele necesare?

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.