Filarmonica ”Lyra – Cavadia”, concert extraordinar cu Gabriel Croitoru


*În 7 martie 2020, de la ora 19.00 la  * Dedicat Zilei Femeii, sub genericul celor 250 ani de la nașterea lui Beethoven 

     Filarmonica ”Lyra – George Cavadia” Brăila, manager prof. Ionuț Săndel Balaban, organizează un concert simfonic extraordinar dedicat Zilei internaționale a Femeii, sub genericul ”250 ani de la nașterea compozitorului Ludwig van Beethoven”. Evenimentul are loc sâmbătă, 7 martie 2020, de la ora 19.00 la Teatrul ”Maria Filotti”. Biletele se găsesc la sediul filarmonicii din Calea Călărașilor nr. 52 (Casa Tineretului) și pe https://www.blt.ro/spectacole-braila.html 

Invitat special este violonistul Gabriel Croitoru. Orchestra Filarmonicii ”Lyra – Cavadia” va fi dirijată, ca de obicei, de conducătorul ei,  col. (r) prof. Petrea Gogu.

În program, Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major, Op. 61, Simfonia nr. 5 în do minor, Op. 67.

** * Violonistul Gabriel Croitoru, căștigătorul – în 2008 – a dreptului de a cânta pe vioara Guarnieri (supranumită ”Catedrala”, afaltă în patrimoniul Muzeului ”George Enescu”) a lui George Enescu, a evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră Regina Sofia, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. Începând din 2011, a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură, sub genericul ”Duelul viorilor” împreună cu Liviu Prunaru şi Horia Mihail şi ”Vioara lui George Enescu” la sate împreună cu pianistul Horia Mihail. Recent, mai precis în 17 ianuraie 2020, Gabriel Croitoru a fost aplaudat împreună cu Orchestra națională Radio la sala Radio din capitală unde a interpretat sub bagheta dirijoarei de origine chineză Tianyi Lu muzică de Brahms şi Richard Strauss.

Și un fragment din concert la filarmonică, de data aceasta cea de la Ploiești, unde Gabriel Croitoru interpretează Beethoven:

Un comentariu

 1. A republicat asta pe BRAILA CHIREI și a comentat:

  Revenim cu invitația la concertul Orchestrei de cameră a filarmonicii brăilene condusă de Petrea Gogu, cu invitat spectail violonistul Gabriel Croitoru, pentru data de 7 martie 2020, ora 19.00 la Teatrul ”Maria Filotti”. De data aceasta, și cu argument oferit de prof. Marilena Niculescu: ”De ce, „Concert Extraordinar”?!

  Din mai multe motive!
  Pentrucă „muzica” își are propriile ei exigențe imperative, de la o partitură devenită celebră, despre care toată lumea vorbește, datorită frumuseții ei melodice, la interpretarea ei, de către un artist liric sau instrumentist, până la dorința de a o oferi, spre desfătare sonoră și recunoștință celor dragi sau de a readuce în atenția și memoria melomanilor, pe cel ce a creat pagini nemuritoare.
  Îndeplinim toate aceste „cerințe”!
  Concertul Extraordinar din seara zilei de 7 Martie 2020, de la Sala Mare a Teatrului „Maria Filotti”, se dorește a fi, în primul rând un „dar” al Filarmonicii „Lyra George Cavadia”, prin intermediul Orchestrei de Cameră „George Cavadia”, dirijată de Col.Petrea Gogu, oferit tuturor doamnelor și domnișoarelor de 8 Martie, Ziua lor, când se înstăpânește, parcă, peste tot, speranța, bucuria, gândul ocrotitor și aducător de noroc.
  „Oferta” serii, e mai mult decât atrăgătoare –se vor cânta lucrări ce aparțin pentru totdeauna repertoriului „de aur” a muzicii simfonice, purtând semnătura „Titanului muzicii” –L.v.Beethoven, de la a cărei naștere se împlinesc 250 de ani, respectiv:
  -Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major op.61
  -Simfonia nr.5, în do minor –„Simfonia „Destinului”
  Momentul culminant rămâne însă faptul că, pentru prima dată, la Brăila, se vor auzi sunetele splendidei și unicii „Catedrale”, cum este supranumită vioara ce a aparținut cândva marelui Enescu, vioara Guarneri del Gesu, construită în 1730, care acum, după 50 de ani, este „mânuită” de un alt Maestru, -Violonistul Gabriel Croitoru.
  Este artistul ce a reluat într-o versiune modernă, misiunea nobilă, pe care și-o asumase în timpul Primului Război Mondial, George Enescu, atunci când străbătea țara, în lung și-n lat, cu vioara sa, aducând alinare bolnavilor și răniților din spitale. Violonistul Gabriel Croitoru este inițiatorul Turneului „Vioara lui Enescu”.
  Este artistul total, interpretul desăvârșit, pliat perfect pe frumusețiile muzicii, este, dacă vreți, ”darul” de preț, pe care Brăila, îl primește în acest început de primăvară”.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.