Brăila vrea proiect european pentru rețeaua de apă-canal. Chiar e nevoie de el!


*În județ s-ar putea amenaja astfel de rețea în 31 de localități unde, deocamdată, apa utilizată e din puțuri forate și fântâni care nu sutn sigure * În municipiu, la fel, e necesar ca actuala rețea – învechită – să fie modernizată, dar și completată… pe foarte multe străzi care nu au! 

Anunțam după ședința Consiliului Județean din 13 februarie 2020 (https://brailachirei.wordpress.com/2020/02/13/sedinta-cu-scandal-in-consiliul-judetean-braila-liberalii-au-iesit-din-plen/) că liberalii au ieșit din plen și nu au votat propunerea de creștere a prețului apei la punctul de ordiena de zi referitor la Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apa și Apă Uzată din județul Brăila, proiect care va fi propus spre finanțare cu fonduri europene pe POIM 2014 – 2020 (va fi cu derogare). Mai scriam atunci că proiectul nu există prezentat pe site-urile instituțiilor.

Nici nu are cum să fie undeva la vedere… proiectul abia se lucrează. E la faza de aprobări, după ce s-au elaborat studiile. Deci… beneficiari – absolut în drept, pentru că rețeaua de apă și canal este în mare suferință – sunt municipiul Brăila și în județ orașele Făurei, Însurăței, Ianca, comunele Bărăganul, Berteștii de Jos, Cazasu, Chiscani, Ciocile, Cireșu, Dudești, Frecăței, Galbenu, Gropeni, Jirlău, Mărașu, Măxineni, Mircea Vodă, Movila Miresii, Romanu, Salcia Tudor, Siliștea, Șuțești, Tichilești, Ulmu, Vădeni, Victoria, Vișani, Zăvoaia.

     În toate aceste localități rurale menționate nu există rețea de apă și canalizare, apa fiind din fântâni (deloc bună de băut, pentru că toaletele din curte conduc la infiltrări cu nitriți, nitrați și alți compuși chimici toxici) și din puțuri. În municipiul Brăila, la fel, e necesară modernizarea rețelei de apă (cele mai vechi conducte au peste 100 de ani) și introducerea canalizării pe destule străzi (Nota red. Chiar dacă e oraș… și capitală de județ, Brăila nu se poate lăuda deloc la capitolul apă-canal…).

Valoarea estimată a proiectului este în jur de 240 milioane euro, cofinanțarea locală fiind de 2 la sută din total. Calculul la apa din factura către populație, subiectul care a nemulțumit pe consilierii liberali (care nu au avut la mapă detaliile proiectului, cum nici ceilalți consilieri nu le-au avut), presupune creșteri în fiecare an. Explicația echipei care lucrează la scrierea proiectului este că această creștere provine din analiza raportului cost – beneficii și că există șanse mari ca prețul, până la urmă, să nu crească în cei patru ani de proiect pentru că rețeaua nouă nu va avea pierderi (care acum, au spus specialiștii, fac parte din calculul de preț și sunt suportate de populație).

În tandem cu ședința CJ amintită a avut loc și la Consiliul Local Municipal Brăila ședință de plen, în 14 februarie 2020, aici ordinea de zi (PROIECT ORDINE DE ZI SEDINTA 14 FEBRUARIE 2020 pentru detalii, click pe documentul în format DOCX) având numai subiecte adiacente acestui proiect care va intra în lista cererilor de finanțare europeană curând.

2 gânduri despre „Brăila vrea proiect european pentru rețeaua de apă-canal. Chiar e nevoie de el!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.