La Liceul ”Angelescu” Ianca… de două ori despre tradiții


*Două evenimente într-o singură zi: 16 februarie 2020 o prezentare a portului popular și un concurs cu tema Dragobetele

La Liceul Teoretic ”Constantin Angelescu” din Ianca s-au desfășurat în 18 februarie 2020 două activități a căror tematică se înscrie în sfera tradițiilor și a artei populare. Ambele au avut ca îndrumător pe prof. învăț. primar Elena Morteciu – consilier educativ. Dată fiind tema, invitat special a fost muzeograf dr. Brîndușa Ilie de la secția Etnografie a Muzeului Brăilei ”Carol I”, iar ca invitat pe scenă a fost prof. Maria Radu – interpretă de muzică populară.

      Una dintre activități a fost ”Portul mândru românesc – costumul popular brăilean” (nota red. Cu toate că noi știm că nu avem destule elemente care să ne situeze, ca zonă geografică, într-un tipic, un specific ușor regognoscibil – Brăila a fost o zonă de tranzit și nu a reușit să configureze un anume tip de costum popular. Totuși, având în vedere anumite detalii care se repetă în câteva costume mai vechi, s-a reținut ca valabilă prezența cucilor stilizați pe ii) inclusă în calendarul proiectului județean “Tradiții și obiceiuri în Frumușica”. Elevilor li s-au explicat elemente de dans popular și de costum popular, organizatorii încercând să identifice detaliile specifice zonei Brăila. De asemenea, elevii și părinții prezenți la eveniment au putut viziona expoziția de costume populare, din diferite zone ale tarii, amenjataă cu sprijinul Asociației Muzeul Ianca condusă de prof. Ion Bărbuceanu.

     Celălalt eveniment a fost concursul “Dragobetele, îngemânarea cântului și a dorului“ (Dragobetele este, după cum ar trebui cu toții să știm, un sinonim al zeului dragostei la români, sărbătoarea tradițional populară dedicată iubirii, primăverii și naturii având loc în vechime în jurul datei de 24 februarie), Brîndușa Ilie fiind unul dintre jurați. După ce concurenții și-au primit diplomele, finalul a fost muzical; cu Maria Radu și cu pași de dans – o horă brăileană de toată frumusețea. Plus fotografii de grup, ca amintire.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.