*Propunerea franceză, inițial doar pentru unirea industriilor de cărbune și oțel în vederea stopării unui eventual război economic după 1950, a fost o idee nu doar benefică, ci și baza fondării UE așa cum o știm acum
Comunitățile Europene (devenite membre ale Uniunii Europene) au stabilit, în 1985, drapelul european folosit până atunci de Consiliul Europei (înființat în 5 mai 1949) drept simbol al comunităților. Iar pentru o Zi a Europei, reprezentanții comunităților au stabilit data de 9 mai, de la 9 mai 1950 – când a avut declarația Shuman**. Prin aceasta din urmă, Robert Schuman (în foto) propunea unirea industriilor de oțel și cărbuni din Franța, Germania de vest și din alte state ceea ce a condus la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, practic acesta fiind punctul central considerat de bază în formarea UE.
A urmat Tratatul de la Lisabona, care a înlocuit Constituția europeană. În octombrie 2008 data de 9 mai a fost cosnfințită prin votul Parlamentului European ca fiind Ziua Europei.
Practic, și astăzi în pandemia de COVID-19 se demonstrează că UE reprezintă o formulă care ajută statele membre și cetățenii. Fondul financiar de solidaritate, bani care deja sunt folosiți de țări, plus alte măsuri propuse pentru reducerea impactului măsurilor restrictive – inclusiv cele de încetarea a activității unor domenii de activitate – se dovedesc benefice.
** Nu trebuie omis contextul în care a apărut propunerea franceză a lui Schuman. În 1950, naţiunile Europei făceau încă eforturi pentru a înlătura consecinţele dezastruoase ale celui de-al Doilea Război Mondial. Ţările Europei căutau modalităţi de evitare a unui nou război. de aceea semnatarii Declarației Schuman propun punerea în comun a producţiei de cărbune şi oţel, pentru evitarea unui război între Franţa şi Germania, rivali istorici pe tărâm economic. Întegral, declarația Schuman se află la https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day/schuman-declaration_ro
S-a demonstrat că unirea intereselor eonomice a fost de bun augur. Au crescut standardele de viață și s-a creat o Europă unită, un front comun economic cu multiple avantaje.
Din Declarația Schuman:
- „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă”;
- „Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto”;
- „Punerea în comun a producţiilor de cărbune şi oţel va schimba destinele acelor regiuni care s-au dedicat în trecut fabricării muniţiei de război, dar care au fost, în acelaşi timp, cele mai constante victime ale conflictelor”.