Ziua Europei – 9 mai; Ziua Shuman


*Propunerea franceză, inițial doar pentru unirea industriilor de cărbune și oțel în vederea stopării unui eventual război economic după 1950, a fost o idee nu doar benefică, ci și baza fondării UE așa cum o știm acum 

    Comunitățile Europene (devenite membre ale Uniunii Europene) au stabilit, în 1985, drapelul european folosit până atunci de Consiliul Europei (înființat în 5 mai 1949) drept simbol al comunităților. Iar pentru o Zi a Europei, reprezentanții comunităților au stabilit data de 9 mai, de la 9 mai 1950 – când a avut declarația Shuman**. Prin aceasta din urmă, Robert Schuman (în foto) propunea unirea industriilor de oțel și cărbuni din Franța, Germania de vest și din alte state ceea ce a condus la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, practic acesta fiind punctul central considerat de bază în formarea UE.

A urmat Tratatul de la Lisabona, care a înlocuit Constituția europeană. În octombrie 2008 data de 9 mai a fost cosnfințită prin votul Parlamentului European ca fiind Ziua Europei.

Practic, și astăzi în pandemia de COVID-19 se demonstrează că UE reprezintă o formulă care ajută statele membre și cetățenii. Fondul financiar de solidaritate, bani care deja sunt folosiți de țări, plus alte măsuri propuse pentru reducerea impactului măsurilor restrictive – inclusiv cele de încetarea a activității unor domenii de activitate – se dovedesc benefice.

** Nu trebuie omis contextul în care a apărut propunerea franceză a lui Schuman. În 1950, naţiunile Europei făceau încă eforturi pentru a înlătura consecinţele dezastruoase ale celui de-al Doilea Război Mondial. Ţările Europei căutau modalităţi de evitare a unui nou război. de aceea semnatarii Declarației Schuman propun punerea în comun a producţiei de cărbune şi oţel, pentru evitarea unui război între Franţa şi Germania, rivali istorici pe tărâm economic. Întegral, declarația Schuman se află la https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day/schuman-declaration_ro

S-a demonstrat că unirea intereselor eonomice a fost de bun augur. Au crescut standardele de viață și s-a creat o Europă unită, un front comun economic cu multiple avantaje.

Din Declarația Schuman:

  • Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă”;
  • Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto”;
  • Punerea în comun a producţiilor de cărbune şi oţel va schimba destinele acelor regiuni care s-au dedicat în trecut fabricării muniţiei de război, dar care au fost, în acelaşi timp, cele mai constante victime ale conflictelor”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.