Programul „Casa Eficientă Energetic”, pentru instituții publice și cetățeni


* Programul, cu buget de 430 milioane lei, începe la 15 septembrie 2020; deocamdată se află în dezbatere publică * E disponibil spre consultare și ghidul de finanțare pentru instituții publice (școli și grădinițe) * Sunt eligibili și proprietarii de locuințe pentru care se va deconta 60 % din investiția pentru eficientizarea energetică

    Programul „Casa Eficientă Energetic”, anunțat de Costel Alexa – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, începe efectiv la 15 septembrie 2020. Scopul programului este reducerea consumului de energie din casele românilor și a emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, se presupune că și aproximativ 9.000 proprietari de case din România și-ar putea eficientiza energetic locuințele prin intermediul acestui program cu un buget total de 430 milioane lei. Proprietarii pot beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 euro, sumă pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor o finanțează prin Administratia Fondului pentru Mediu. Finanțarea nerambursabilă decontează 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de suma menționată, respectiv 15.000 euro.

       ”Cele mai multe case nu sunt bine izolate. Este și motivul pentru care pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereții exteriori, sau la 25% prin geamuri sau acoperiș. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar și una economică și socială: indirect, o astfel de investiție duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie și, implicit, la scăderea consumului național de energie”, a spus Costel Alexe.
 
      Cheltuielile eligibile vizează instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi etc. Condiția eligibilității proiectului este ca eficiența energetică a locuinței să crească cu cel puțin o clasă energetică. Cei interesați de „Casa Eficientă Energetic” vor putea depune online cererea pentru prima energetică, însoțită de un certificat de performanţă energetică inițial și un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare și au la dispoziție 15 zile pentru a pregăti dosarul investiției. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60% din investiție, după un nou audit energetic al casei.
 
        A fost anunțat spre dezbatere publică și Ghidul de finanțare pentru instituții publice – școli și gradinițe. Peste 400 școli din România vor putea fi eficientizate energetic prin intermediul acestui program, care are un buget de 384 milioane lei. Astfel, orice școală din România poate primi finanțare prin AFM pentru lucrări de izolație termică, încălzire centralizată, pentru reducerea consumului de energie sau investiții care conduc, în final, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
 
        ”Astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie și cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Eficienţa energetică a școlilor sau grădinițelor are dublu avantaj: pe de-o parte, se reduce consumul de energie și scad costurile cu utilitățile, iar pe de altă parte, sănătatea profesorilor și a elevilor este mult mai în siguranță. Nu mai punem la socoteală că din cele peste 7.000 unități de învățământ din țară, peste 25% au ca principală sursă de încălzire soba cu lemne. Asta înseamnă o mare presiune pe păduri și un aer în clădire care nu susține pe deplin perfomanța elevilor”, a declarat ministrul Mediului.
        Fiecare primărie primește 90% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 1,5 milioane lei. Localitățile cu mai mult de 4.000 locuitori pot depune două proiecte și pot obține astfel până la 3 milioane lei. Cheltuieli eligibile, în program, pentru școli și grădinițe: dotarea instituțiilor cu centrale termice, dar și înlocuirea centralelor sau a componentelor sistemului de încălzire cu unele mai performante; tâmplărie cu geam termopan; izolație termică fațade și terase; alte lucrări menite să reducă pierderile de energie termică; sisteme nepoluante pentru obținerea necesarului de energie sau pentru anumite utilități; sisteme de încălzire a apei care utilizează energia solară, panouri fotovoltaice; schimbarea corpurilor de iluminat; instalarea de senzori de mișcare; sisteme moderne și eficiente de monitorizare a energiei; sisteme de ventilație și climatizare pentru sporirea confortului termic al utilizatorilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.