Delta Dunării, trei decenii ca rezervație a biosferei


*Una dintre cele mai mari zone umede de pe glob * Inclusă în Lista Convenției Ramsar, SIT Natura 2000, Arie Specială de Proetcție Avifaunistică, Delta Dunării este unică în Europa prin frumuseţea şi bogăţia/ varietătea de biotopuri şi resurse

    Rezervația Biosferei „Delta Dunării“ împlinește 30 de ani la 1 septembrie 2020, dată la care întreaga Deltă a Dunării și unitățile geografice vecine au fost declarate rezervație a biosferei. Tot atunci a fost înființată Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării”(ARBDD), având menirea să implementeze măsurile de management adecvate pentru conservarea patrimoniului natural și dezvoltarea durabilă a regiunii.

Delta Dunării, cea mai întinsă zonă compactă de stufărişuri de pe planetă, este și una dintre cele mai întinse zone umede de pe pământ. Habitatele naturale formate aici oferă condiţii propice de dezvoltare a unei biodiversităţi impresionante a ecosistemelor deltaice. Delta Dunării, una dintre cele mai întinse delte de pe continentul european şi cea mai bine conservată zonă umedă din Europa, este cea mai reprezentativă arie naturală protejată din reţeaua naţională care a dobândit triplu statut internaţional. A fost inclusă în reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei în programul „Omul şi Biosfera” (1990) prin declararea ca zonă umedă de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor de apă şi includerea în Lista Convenţiei Ramsar (septembrie 1991), precum şi prin includerea în Lista patrimoniului natural mondial – UNESCO (decembrie 1991).

       Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” este inclusă în reţeaua europeană de arii naturale protejate, fiind declarată în întregime sit Natura 2000 – și Sit de importanţă comunitară (SCI) şi ca Arie Specială de Protecţie Avifaunistică (SPA) datorită frumuseţii şi bogăţiei zonei şi varietăţii de biotopuri şi resurse, care o fac unică nu numai în Europa, ci şi între toate ecosistemelor deltaice ale lumii.
În septembrie 2010, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a decis reînnoirea, pentru a doua oară şi pentru o durată de 10 ani, a Diplomei Europene a Ariilor Protejate, acordată Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” în anul 2000. Prin zonele sale umede, care adăpostesc o floră şi o faună extrem de diversă, Delta Dunării are o valoare biologică, peisagistică şi culturală deosebită pentru Europa.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.