*În după-amiaza sărbătorii creștine din ziua nașterii Maicii Domnului, artiști din municipiul și județul Brăila au susținut un spectacol în municipiul Brăila, în aer liber * Organizator a fost Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila
Cu respectarea regulilor impuse de pandemie, brăilenii s-au bucurat ieri după-amiază de un spectacol de muzică populară oferit de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT sau Centrul de Creație) Brăila, instituție aflată sub coordonarea adminstrativă a Consiliului Județean Brăila. Alina Sulicu – directorul interimar CJCPCT Brăila – și echipa au gândit un program în aer liber, pentru scena amenajată pe fosta Regală (la intersecția cu str. Mihail Sebastian, acolo unde au jucat și actorii de la Teatrul ”Maria Filotti”). Spectacolul a fost susținut sub semnul sărbătorii creștine a Sfintei Maria (numele este unul dintre cele mai frecventate în România), la 8 septembrie fiind în sinaxar ziua nașterii Maicii Domnului – popular, ziua de Sfânta Maria Mică.
Au urcat pe scenă – și au încântat audiența (care a fost și online, pentru că organizatorii au filmat și au promovat evenimentul și pe una dintre paginile instituției din rețeaua Facebook la https://www.facebook.com/Centrul.de.Creatie.Braila/) artiști locali, din muncipiu și județ. Astfel, au dansat membrii ai Atelierului de revitalizare a patrimoniului imateriale ”Jocul” – doamnele (multe din învățământ) și domnii care au lucrat cu regretatul instructor de dans popular Gheorghe Mihalache, membri ai Ansamblului ”Mușețeanca” din Însurăței, au interpretat cântece de muzică populară interpretele Nicoleta Ghelase, Diana Nuțu, Alexandra Macoveiu, Lavinia Drăghici, Andreea Vizireanu, Alina Popescu.
Revista de cultură și informație Braila Chirei (administrator și redactor unic, Armanda Filipine Armanda Filipine) a fost unul dintre partenerii media al evenimentului.
** Pandemia de COVID-19, chiar dacă pare la fel de virulentă ca la început – cel puțin în țări ca Spania (unde numărul de cazuri noi de infectări cu SARS-CoV-2 ajunge la cifra zecilor de mii), nu oprește de tot evenimentele culturale. Oamenii au nevoie de aceste activități și instituțiile, ajutate de normative legale oferite de Guvern (Legea nr. 55 din 2020 cu modificările ulterioare – inclusiv Măsura din 14 august 2020 pentru diminuarea impactului tipului de risc, publicată în Monitorul Oficial nr. 742 din 14 august 2020, Ordinul 3142/ 1495 din 31 august 2020, ordin comun al ministrului Culturii și al ministrului Sănătății) pot organiza evenimente – la care publicul stă la distanța reglementată, dacă sunt la interior poartă măști de protecție.
Secvență din spectacol, video LIVE postat pe pagina Facebook a Centrului de Creație Brăila