*Nu doar pentru a veni în sprijinul salariaților, ci și pentru impulsionarea economiei sociale de piață a UE * După ce va fi votată de parlament și la Consiliul UE, statele au la dispoziție doi ani să pună în practică directiva
Comisia Europeană a propus, în 28 octombrie 2020, o directivă a UE destinată protecției lucrătorilor din Uniune astfel încât să existe în piața muncii salarii minime adecvate, care să le permită acestora un trai decent peste tot unde muncesc. Motivația a fost aceea că atunci când sunt stabilite la niveluri corespunzătoare, salariile minime produc nu doar un impact social pozitiv, ci și beneficii economice mai ample, conducând la reducerea inegalității salariale, contribuind la susținerea cererii interne și la consolidarea stimulentelor de a lucra. De asemenea, salariile minime adecvate pot ajuta și la reducerea diferenței de remunerare între femei și bărbați, în prezent fiind mai multe femei decât bărbați cu salariul minim.
Propunerea Comisiei are și rolul de a contribui la protejarea angajatorilor care asigură salarii decente lucrătorilor, prin garantarea concurenței loiale. Totodată, se respectă principiul subsidiarității: stabilește un cadru pentru standarde minime, respectând și reflectând competențele statelor membre și autonomia și libertatea contractuală a partenerilor sociali în ceea ce privește salariile.
Propunerea nu obligă statele membre să introducă salarii minime prevăzute de lege și nici nu stabilește un nivel comun al salariilor minime. Țările în care se asigură o protecție ridicată prin intermediul contractelor colective de muncă tind să aibă o proporție mai redusă a lucrătorilor cu salarii mici, un grad mai scăzut de inegalitate salarială și salarii minime mai mari. De aceea, propunerea Comisiei urmărește să promoveze negocierile colective privind salariile în toate statele membre. În plus, este prevăzută consolidarea aplicării și a monitorizării protecției salariului minim stabilite în fiecare țară.
Propunerea va trebui aprobată de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. După aceea, statele membre au la dispoziție doi ani să transpună directiva în dreptul național.