Ziua „Mihail Sebastian” la Londra, în două evenimente dedicate României


*În festivalul ”Romania Rocks” și ”Who is Romania” – 6 octombrie 2020, online pe pagina Fb a ICR Londra * Prezentare pentru publicul englez a romanului ”Femei” publicat de Penguin și o succintă parcurgere a biografiei lui Mihail Sebastian realizată de jurnalista Tessa Dunlop

Scriitorul Mihail Sebastian, personalitate a României (cum bine subliniază echipa ICR Londra) este promovat la Londra deopotrivă în Festivalul literar româno-britanic ”Romania Rocks”, dar și în manifestarea „Who is Romania”. Data este 6 noiembrie 2020 când vor fi două evenimente. Unul reprezintă lansarea online (ora 16.00, ora României) a cărții „Femei” de Mihail Sebastian publicat de Editura Penguin, cu participarea traducătorului Philip O‘Ceallaigh în dialog cu Camelia Crăciun de la Universitatea din București, Departamentul de Studii Iudaice. Un alt eveniment este o prezentarea video (ora 14.00, ziua României) a biografiei autorului (un nou episod, al cincilea) realizată jurnalista BBC și istoric. Tessa Dunlop. Ambele evenimente pot fi accesate pe pagina Facebook a ICR Londra.

** Mihail Sebastian (Iosif Hechter, 18 octombrie 1907, Brăila – 29 mai 1945, București cunoscut pentru piesele sale lirice și ironice, pentru romanele psihologice, pentru eseurile, recenziile și articolele de o înaltă calitate publicistică, reuşise să supravieţuiască măsurilor antisemite și războiului, însă un accident rutier, într-o zi obișnuită de mai, i-a fost fatal. Mai puţin de patru decenii din viața scriitorului „care a înțeles emoția”, ale cărui cărți sunt traduse peste tot în lume și care, postum, câștigă încă premii, vor fi prezentate de dr Tessa Dunlop într-o scurtă incursiune în istoria vremii. Relația cu Nae Ionescu, „omul-momentului” în perioada interbelică, ironia sorții sale, a celui care a cuprins atât de bine frumusețea României și care totuși nu a fost acceptat de țara natală, experiențele prin care trece Mihail Sebastian, prigonit, abandonat de prieteni, sunt surprinse în imagini grăitoare, fragmente inedite, pasaje din „Jurnalul” scriitorului. Curajul de a scrie despre experiența de a fi evreu în România interbelică, romanul „De două mii de ani”, prefațat de Nae Ionescu, aducându-i singurătatea, este (re)amintit în episodul scris și prezentat de Tessa Dunlop. Viața lui Mihail Sebastian, o „mărturie a naturii autodistructive a rasismului”, este reconstituită de la copilăria în orașul dunărean, primele scrieri și controverse, premiera cu sala plină a piesei „Steaua fără nume” din timpul războiului – dar fără a se ști că piesa a fost scrisă de el, la accidentul rutier suferit în timp ce se îndrepta spre Universitatea din Bucureşti unde urma să susţină o prelegere despre Balzac. Mai multe detalii despre perioada în care a fost scris „Orașul cu salcâmi”, roman câștigător al premiului PEN Translation, pot fi vizionate în episodul dedicat lui Mihail Sebastian, realizat de Storytailors și difuzat simultan pe rețelele sociale ale editurii Penguin care a publicat în engleză romanele „De două mii de ani” și „Femei”.

În proiectul „Who is Romania”, inițiat de ICR Londra, au mai fost evocați și domnitorul moldovean Ștefan cel Mare, Regina Maria a României, compozitorul George Enescu și pictorul Nicolae Grigorescu.

Un comentariu

  1. […] ** În proiectul ”Who is Romania”, inițiat de reprezentanța ICR la Londra, au fost evocați până acum pentru publicul englez domnitorul Ștefan cel Mare, Regina Maria a României, compozitorul George Enescu, pictorul Nicolae Grigorescu și scriitorul Mihail Sebastian (https://brailachirei.wordpress.com/2020/11/05/ziua-mihail-sebastian-la-londra-in-doua-evenimente-ded…). […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.