Alexandru Popa, PNL Brăila: ”Vreau să fiu pe zi ce trece un om mai bun și mai bine pregătit”


*Nr. 1 pe lista PNL la Camera Deputaților conduce un grup de firme ăn domeniul agricol, are 32 angajați și a accesat fonduri europene în valoare de 12 milioane euro * În prezent, dezvoltă una dintre cele mai mari ferme ecologice din România, în comuna brăileană Cireșu, tot cu bani europeni

Alexandru Popa (https://www.facebook.com/alexandrupopapnl) deschide lista PNL Brăila pentru Camera Deputaților. Are 30 ani, este inginer agronom, căsătorit, cu două fetiţe. Este absolvent al Facultăţii de Agricultură din Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, are două masterate și s-a înscris la doctorat, evident tot în domeniul agricol. Şi-a pornit afacerile pe cont propriu, în prezent conduce un grup de firme cu profil agricol cu 32 angajaţi şi o cooperativă de achiziţii cereale, prima de acest gen din Brăila. A reuşit să atragă în judeţ fonduri europene în valoare de 12 milioane euro, nouă proiecte fiind deja finalizate, iar 5 în curs de derulare. Alexandru Popa nu a făcut niciodată afaceri cu statul şi crede că principalul avantaj al Brăilei îl reprezintă agricultura, potenţial care, dacă ar fi valorificat corespunzător, poate duce la o dezvoltare accelerată a judeţului.

              Alexandru Popa provine dintr-o familie cu oameni hotărâți, atât bunicul, cât şi tatăl pornind în viaţă fiecare pe picioarele lui şi este foarte mulţumit de ceea este astăzi: „Bunicul, înainte de 1990, era unul dintre puţinii particulari din judeţul Brăila care creşteau animale. Familia mea a fost persecutată politic de regimul trecut. Noi, dintotdeauna, am avut dorinţa de a pleca în viaţă fiecare pe picioarele lui şi avem foarte bine dezvoltat simţul proprietăţii. Tot ce am astăzi îi datorez tatălui meu, pentru că tata niciodată nu mi-a dat nimic fără să mi se cuvină. La tata nu a existat: Ia fără număr, pentru că eşti băiatul meu! Niciodată! A mers pe un principiu: Fă şi o să ai, nu faci, nu ai! De la tata am învăţat, în primul rând, să îmi respect cuvântul dat, cuvântul este cel mai de preţ lucru la un om. Tot tata m-a învăţat să citesc oamenii din jur şi să îmi dau seama ce calitate au, plus că am înţeles că oamenii sunt foarte schimbători, cu aceeaşi gură azi te înjură şi mâine te pupă, depinde ce interese au în acele momente. Tata este singurul om pe care m-am bazat tot timpul. Întotdeauna am fost mândru că sunt copilul lui, dar niciodată nu am vrut să fiu ‘băiatul lui tata’. Toată lumea ştie treaba asta! Eu sunt foarte mulţumit de ceea ce sunt astăzi, la cei 30 de ani pe care îi am„. 

Prima afacere, la vârsta de 13 ani

        Îşi aminteşte cum a făcut prima lui afacere. Avea vreo 13 ani și fusese provocat de tată să-l ajute în afacerea pe care acesta o avea la acel moment, un abator, urmând să fie răsplătit în schimbul muncii prestate. „Tata avea un abator la acea vreme, iar eu cumpăram animale împreună cu el încă de la 12-13 ani. Dacă vedeam un animal, ştiam din ochi câte kilograme are, adică eram un foarte bun negustor. Prima mea afacere a fost la vârsta de 13-14 ani, când eram în clasa a VIII-a. Tata creştea câte 100 de tauri pe atunci, îi cumpăra, îi ţinea 5-6 luni şi apoi îi ducea spre sacrificare la abator. Tata mi-a spus atunci: mă ajuţi să cumpăr tauri care să aibă în jur de 50 kg fiecare, pentru că eu îmi dădeam seama din ochi câte kg aveau, şi îţi cumpăr şi ţie unul. Şi aşa am şi făcut, iar tata mi-a cumpărat un taur. Avem grijă de el şi mă uitam tot timpul să fie bine. Astfel, în clasa a VIII-a, am scos primii bani din munca mea! După ce taurul a fost sacrificat şi vândut, am primit cam 5.000-6.000 de lei, cum ar fi în banii de acum. Mi-am luat de îmbrăcat, dar am şi păstrat din ei, pentru că de mic am fost chibzuit cu banii. Eram foarte mândru că am reuşit să fac primii mei bani din munca şi priceperea mea. Eu ţin cont şi la 1.000 de lei, pentru că eu muncesc şi am copii şi îmi doresc să fac pentru ei măcar jumătate din ce a făcut tatăl meu pentru mine. Dacă ajung să fac ca tatăl meu, aş fi cel mai fericit. Punctul meu de sprijin a fost întotdeauna tatăl meu, dar la acest moment tatăl meu nu are nicio treabă cu mine în ceea ce priveşte afacerile, eu am firmele mele, afacerile mele, de care mă ocup personal. Eu cred, însă, că banii nu sunt cei mai importanţi în viaţă„, povestește Alexandru. 

A fost copil studios. A urmat liceul la Grupul Şcolar „George Vâlsan” din Făurei, iar în clasele a IX-a şi a X-a a fost olimpic la matematică, la algebră fiind cel mai bun din liceu. „Când am plecat la facultate, am pus în primul an 26 hectare de porumb şi, cum întotdeauna eu am fost norocos, a fost un an extraordinar de bun şi s-a făcut o producție de vreo 90 tone neirigat, iar preţul a fost unul pe care nu l-am mai întâlnit până acum, a fost 1 leu, faţă de 80-90 de bani cât este acum. Am luat 2,5 miliarde lei, am plecat la facultate, după două luni de zile mi-am luat prima maşină, am avut un Logan din acei bani, am dat pe el 8.700 euro, ţin minte şi acum. Tot cu acei bani mi-am cumpărat nouă hectare de teren şi mi-am ţinut banii, pentru că în următoare primăvară mi-am cumpărat 70 tauri. Şi de acolo a început povestea afacerilor adevărate„, îşi aminteşte.

              Afaceri care s-au dezvoltat prin studiu. Primul masterat l-a făcut în protecţia plantelor, al doilea în domeniul accesării fondurilor europene. S-a înscris și la doctorat: „Studiile de doctorat sunt începute anul acesta, cu o lucrare de cercetare în domeniul protecţiei plantelor. Cercetez trei culturi: ovăz, orz şi secară, cum se comportă la regimul de irigare şi când sunt neirigate. Voi studia bolile care apar, pe unele le voi lăsa netratate, ca să văd de ce boli vor fi atacate până la maturitatea la care vor ajunge. Am luat bolile comune: făinarea, fuzarioza şi rugina, boli care sunt la toate plantele şi voi face un spor de producţie la irigat şi neirigat. Le voi studia apoi să văd cum reacţionează la un mod de fertilizare agresiv, la unul mai puţin agresiv şi cum se comportă fără fertilizare. Voi nota rezultatele şi se va vedea şi din punct de vedere macroeconomic dacă este viabilă investiţia. Pentru că, de exemplu, degeaba faci la porumb 14 tone, dacă tu ai o cheltuială aferentă la 12 tone. Mai bine faci şase tone şi ai o cheltuială de trei. Eu, la momentul acesta, stăpânesc foarte bine domeniul agricol, chiar dacă am doar 30 de ani. Sunt ingineri care au 60-70 de ani şi care vin să mă roage să merg cu ei pe câmp şi să le dau un sfat, deşi ei fac agricultură de peste 30 ani. Mă bucur că îi pot ajuta, pentru că eu nu vreau să ţin pentru mine tot ceea ce am învăţat în toţi aceşti ani. De aceea îmi şi doresc să merg în Parlament, pentru că eu consider că, prin pregătirea şi experienţa mea, pot schimba multe lucruri în bine pentru oamenii din această ţară. Cred că experienţa pe care o am în agricultură şi în accesarea de fonduri europene poate fi benefică nu numai pentru Brăila, ci pentru întreaga ţară„. 

Am citit de 5 ori ghidul fondurilor europene

              „Afacerile pe care le am astăzi le-am început în urmă cu şapte ani, când m-am întors acasă după ce am terminat facultatea. Am pornit de la 800 de hectare, iar astăzi am ajuns la 2.800 de hectare. La început a fost foarte greu, terenurile erau cum erau, iar  munca a fost pe măsură. Am muncit mult, dar a meritat! Astăzi, cea mai mare parte a afacerilor mele se bazează pe accesarea de fonduri europene. Am citit de cinci ori ghidul fondurilor europene, care are peste 1.100 pagini, îl ştiu din scoarţă în scoarţă. Am 9 proiecte europene implementate şi altele în curs de implementare. În total, am accesat fonduri europene în valoare de 12 milioane euro. Cu fonduri europene, până acum am achiziţionat utilaje în valoare de 5 milioane euro şi am schimbat infrastructura subterană cu 4 milioane euro. Acum am în derulare un proiect de construire a unei ferme, prima 100% ecologică din România, tot cu fonduri europene, întreaga investiţie ridicându-se la 2,5 milioane euro. În prezent, conduc un grup de firme format din 4 societăţi comerciale, cu 32 angajaţi în total. Eu, în această perioadă grea, am făcut angajări şi voi mai face, pentru că vreau să le ofer oamenilor un loc de muncă stabil, cu salarii plătite la zi. Eu nu mă văd plecând niciodată din Cireşu. Astăzi am 2.800 hectare de teren agricol, iar visul meu este ca la 3.000 de hectare sau 4.000, câte voi avea, să nu mai vând nimic. Am 200 vaci de lapte, abatorul, am o afacere şi în domeniul piscicol, deţin o baltă, iar pe viitor vreau să fac şi un complex de porci. Mi-aş dori ca toate produsele mele să plece prin lapte şi carne şi să ajung la produse semipreparate. Celor care vor să investească în agricultură le recomand să facă acest pas, dar să ţină seamă de faptul că e singura afacere unde, dacă nu te implici emoţional şi nu eşti implicat trup şi suflet, nu vei reuşi„, mai spune. 

              Alexandru Popa afirmă că a fost determinat să intre în cursa electorală pentru un mandat de deputat în Parlamentul României de după ce s-a lovit de multe piedici în activităţile societăţilor pe care le conduce, dar și când a accesat fondurilor europene: „Am fost determinat să intru în această cursă electorală de piedicile pe care le-am întâlnit în activităţile curente pe care le-am desfăşurat la societăţile pe care le conduc, vizavi de fondurile europene, de irigaţii, de unele prevederi legislative care nu se mai potrivesc cu realitatea. Cred că, prin experienţa pe care am acumulat-o, pot aduce un puls valoare în Parlamentul României. Întreaga mea activitate, după ce am terminat facultatea şi mi-am început afacerile, s-a bazat pe fonduri europene. Am reuşit să accesez proiecte în valoare de 12 milioane de euro şi am văzut unde sunt punctele slabe ale României în accesarea acestor fonduri. Am priceperea şi dorinţa de a îndrepta aceste lucruri. Dorinţa mea este să fiu pe zi ce trece un om mai bun şi mai pregătit„. 

La capitolul timp liber, Alexandru Popa se declară un iubitor al fotbalului, sport pe care îl practică de la vârsta de pe la 9 ani, jucând şi în prezent în echipa comunei, Viitorul Cireşu, aflată în Liga a V-a.

6 comentarii

  1. […] 12 milioane euro, bani europeni, pentru lucrările de la fermele sale, toate în județul Brăila (https://brailachirei.wordpress.com/2020/11/11/alexandru-popa-pnl-braila-vreau-sa-fiu-pe-zi-ce-trece-…). Are în derulare un proiect mult mai amplu, tot cu fonduri europene, prin care amenajează în […]

  2. […] Alexandru Popa, PNL… la Alexandru Popa, PNL Brăila: ”V… […]

  3. […] Alexandru Popa, PNL… la Alexandru Popa, PNL Brăila: ”V… […]

  4. […] Alexandru Popa, PNL… la Alexandru Popa, PNL Brăila: ”V… […]

  5. […] Alexandru Popa, PNL… la Alexandru Popa, PNL Brăila: ”V… […]

  6. […] ”România va beneficia de aproximativ 6,2 miliarde euro, din care 3 miliarde sunt plăți directe, plățile pe suprafață sau pe număr de animale, iar 3,2 miliarde euro reprezintă sprijin pentru investiții în activități agricole. Este o măsură mult așteptată, având în vedere că acești bani vor reprezenta un sprijin real și consistent pentru fermieri și micile ferme. După cum a anunțat public deja ministrul agriculturii, Politica agricolă comună 2021-2027 va începe efectiv din 2023. Salut, pe această cale, demersul colegilor liberali de la conducerea Ministerului Agriculturii, mai ales că noi cei din PNL încurajăm acest tip de comunicare directă între autoritățile statului și cetățeni. Consider că doar așa vom putea să venim în întâmpinarea problemelor cu care se confruntă aceștia și să găsim rezolvarea acestor probleme. Angajamentul PNL este că vom urmări, prin acest program de finanțare, dezvoltarea fermelor românești prin politici menite să sprijine atragerea tinerilor în agricultură, creșterea asocierii economice între micii producători și astfel a puterii lor de negociere, dezvoltarea piețelor locale și promovarea produselor tradiționale sau pentru managementul situațiilor de risc. Agricultura românească are acum șansa să valorifice oportunitățile accesului la fonduri europene și piața internă și să promoveze astfel forme de susținere echitabilă a tuturor fermierilor. În acest fel vom putea ține pasul cu cerințele europene în domeniu și vom putea garanta fermelor românești o dezvoltare durabilă, având grijă în același timp să protejăm natura și biodiversitatea”, precizează liberalul brăilean care dezvoltă deja afaceri în domeniul agricol fiind specializat în acest sens, ba încă pregătindu-se și mai mult (lucrează la o teză de doctorat, cu fundament practic și de cercetare – pe propriul teren agricol, ceea ce este nu doar lăudabil, ci și de urmat). Nota red. A se vedea materialul de la https://brailachirei.wordpress.com/2020/11/12/alexandru-popa-pnl-braila-vreau-sa-fiu-pe-zi-ce-trece-…. […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.