Sediul Centrului European pentru Securitate Cibernetică, la București


*Este prima agenție europeană cu sediul în România; de altfel, și ea este abia înființată

Luca Niculescu – ambasadorul României în Franța, enunț pe Facebook după un tweet UE: ”La miez de noapte, o veste extraordinară. În urma unui vot la Bruxelles, România este tara care va găzdui nou înființatul Centru European pentru Securitate Cibernetica. Este practic prima agenție europeană care se va instala în tara noastră de când am intrat în UE, în urmă cu aproape 14 ani. Felicitări tuturor celor care au lucrat de multe luni și cu multă hotărâre pentru ca acest lucru să se întâmple: oameni politici, din administrație și diplomați!”.

Bogdan Aurescu – ministrul Afacerilor Externe: ”Succes excepțional pentru România: după demersuri diplomatice intense, inclusiv la nivel înalt, București va găzdui Centrul Cyber al UE – prima Agenție UE de pe teritoriul României. Expertiza României în IT a fost recunoscută în UE. România va contribui la ecosistemul european de Securitate Cibernetică”.

Nicusor Dan – primarul general al Bucureștiului: ”Primăria capitalei și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor vor colabora pentru a susține operaționalizarea viitorului Centru European pentru Securitate Cibernetică, instituție a Uniunii Europene care va fi găzduită la București. Localizarea acestui Centru aici, în București, e un succes pentru România și pentru Capitală, un pas extrem de util pentru a consolida statutul Bucureștiului în arhitectura europeană de securitate și, în același timp, o recunoaștere a forței României în industria IT în general”.

Cristian Bușoi – europarlamentar, PNL – este cel care conduce, în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE în abrevierile UE) negocierile pentru activitatea și competențele Centrului dintre Parlamentul European și Consiliul UE: ”Este o onoare pentru mine, ca președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European. Activitatea principală a Centrului va fi să protejeze activele UE de atacurile cibernetice și să distribuie fondurile pentru securitate cibernetică în întreaga UE. Centrul va gestiona finanțările pentru acest domeniu din Programul de Cercetare al UE, din Programul Europa Digitală, precum și din alte surse de finanțare europene dedicate inovării și cercetării. Pe lângă prestigiu, acest nou Centru va aduce Bucureștiului și noi locuri de muncă și va ajuta la creșterea afacerilor pentru companiile locale de securitate cibernetică. Centrul va deveni operațional cel mai târziu la finalul anului 2021”.

Finala pentru găzduirea centrului Cyber s-a disputat între Romania, Belgia, Luxemburg, Germania, Polonia, Lituania și Spania. România era unul dintre puținele state membre UE care până în acest moment nu găzduia o agenție europeană.

**Centrul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul CYBER) are ca scop îmbunătățirea/ coordonarea cercetării și a inovării în materie de securitate cibernetică. Centrul va fi și principalul instrument al UE de punere în comun a investițiilor pentru cercetarea și dezvoltarea tehnologică și industrială în materie de securitate cibernetică.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.