Brăila 653 – ziua municipiului


*Și, ca de obicei, eveniment la Muzeul Brăilei ”Carol I” în 20 ianuarie (data celui mai vechi document, descoperit până acum, în care este înscris numele Brăilei) 2021 – ora 11.00

Cei 653 ani de atestare documentară (*) a Brăilei – considerăm adevărata zi a orașului/ Cetate – sunt serbați, ca de fiecare dată (… evident, altă cifră aniversară în fiecare an!), în 20 ianuarie la sediul Muzeului Brăilei ”Carol I”. Foto stânga din arhiva Armanda Filipine & revista Braila Chirei de la întâlnirea similară, din același loc, din 20 ianuarie 2020.

Sub genericul ”20 ianuarie 1368 – 20 ianuarie 2021 – miercuri de la ora 11.00 are loc un eveniment sărbătoresc moderat de Ionel Cândea – manager Muzeul Brăilei „Carol I” și membru corespondent al Academiei Române. Evenimentul va fi în sala „Regele Ferdinand și Regina Maria” (la etajul sediului din Piața Traian nr. 3), cu respectarea condițiilor impuse de pandemie.

Din programul pe care ni-l face cunoscut Camelia Hristian – șef Relații Publice, coordonator Centrul Diversității Culturale: lansarea publicației anuale „Brăila 653” a Muzeului Brăilei „Carol I” și premierea elevilor participanți la concursul online de eseuri „Brăila, orașul meu”, concurs la care au participat 30 de tineri, organizat de Secția muzeală de Istorie în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Brăila. Competiția s-a desfășurat în perioada 4 – 20 ianuarie 2021, coordonatori fiind muzeografii Viorica Preda și Viorel Stoian, prof. Corina Roberta Pavel – inspector școlar de specialitate.

*Atestarea documentară a așezării medievale a Brăilei (cea mai veche descoperită până în prezent) apare într-un act semnat de domnitorul Vladislav Vlaicu, act dedicat negustorilor brașoveni și din Țara Bârsei prin care le erau oferite anume privilegii de vămuire (act datat 20 ianuarie 1368).

Armanda Filipine & Braila Chirei, revista de cultură și informație

Un gând despre „Brăila 653 – ziua municipiului”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.