Programele IMM INVEST, alocări bugetare pe 2021


*Plafonul total de investiții este de 15 miliarde lei * Se estimează că pe întreg programul, segmentul industrial, ar urma să beneficieze aproape 60.000 IMM-uri * Un miliard de lei este destinat subprogramului AGRO IMM INVEST

Guvernul a aprobat, în ședința de ieri, continuarea programelor iMM INVEST, ambele considerate importante pentru stimularea activității economice și susținerea antreprenorilor. Premierul Florin Cîţu: „Sunt programe bune, care s-a dovedit că au contribuit la creșterea economică înregistrată de România în trimestrul IV al anului trecut, și care sprijină IMM-urile să depășească cu bine criza provocată de COVID-19„.

Programul IMM INVEST ROMÂNIA, prin care statul român acordă garanții pentru creditele contractate de microîncreprinderi și întreprinderile mici și mijlocii cu scopul finanțării investițiilor și pentru asigurarea capitalului de lucru. Se prelungeste termenul până la care pot fi emise contracte de garanție/ acorduri de finanțare, respectiv până la 30 iunie 2021, plata grantului urmând să fie efectuată până la 30 iunie 2022. Reprezentantii guvernului consideră că programul început anul trecut este unul de succes: în 2020 au fost acordate aproximativ 25.600 credite cu o valoare de peste 14 miliarde lei, ceea ce implică garanții de aproape 12 miliarde lei.

Bugetul total al schemei de finanțare pentru IMM INVEST, de care vor beneficia aproximativ 59.000 IMM-uri, este de 1,8 miliarde lei. Pentru 2021 s-a alocat un plafon de garanții de 15 miliarde lei, din care 1 miliard este destinat finanțării AGRO IMM INVEST, subprogramul destinat susținerii întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. Dacă va exista solicitare din partea fermierilor, va fi majorat acest plafon.

Continuă de asemenea, într-o variantă îmbunătățită, Programul IMM Factor, prin care este sprijinit accesul la finanțare al IMM-urilor. Practic, se acordă IMM-urilor facilități de garantare pentru finanțarea creditului comercial. A fost prelungită valabilitatea schemei de ajutor de stat, cu buget de peste 1 miliard lei, până la 30 iunie 2021.

Armanda Filipine & Armanda Filipine & revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.