Proiect ”Călătorind prin carte”. Club Rotary Brăila și Școala Vădeni


*Elevii participanți la concurs lecturează volume de literatură universală pe care le primesc în dar, fac rezumate/ recenzii și șapte dintre ei sunt premiați cu biciclete, costume sportive, ghizdane cu rechizite * Perioada de proiect: 5 aprilie – 17 mai 2021

Rotary Club Braila, Mihaela Cristache președinte, Interact Brăila (structura de tineret a Clubului Rotary) derulează în perioada 5 aprilie – 17 mai 2021 proiectul educațional ”Cu bicicleta la școală… Călătorind prin carte – Concurs de lectură”. Coordonator de proiect este prof. dr. Ana Coman care predă limba și literatura română la Colegiul Național ”Gh. Munteanu-Murgoci”. Partener și beneficiar al proiectul este Școala Gimnazială Vădeni, de aici fiind coordonatori prof. Steluța Perianu – directorul școlii, prof. limba franceză Dorina Budău, prof. limba română Mariana Manolache, prof. limba română Georgiana Hogea. Un participant în proiect este și Inspectoratul Școlar Județean Brăila. De asemenea, invitat de onoare va fi actrița Adriana Moca de la Asociația Culturală ”Vis- á -Vis” (nota red. Colegiul Național ”Murgoci” și prof. dr. Ana Coman au mai lucrat împreună în alt proiect) care va oferi tinerilor beneficiari un moment de lectură din volumele concursului.

  Argumentul proiectului spune totul despre demers și substraturile lui:”Pasiunile definesc oamenii, acestea se formează în timp, se schimbă în funcție de contextele propuse de existență. Cititul rămâne prima opțiune a omului aflat în echilibru cu sine și cu lumea. Interesul pentru lectură se poate cultiva prin formule variate. Gestul de a deschide cartea este promisiunea că măcar un rând dintr-o pagină este citit. Încercăm noi, Clubul Rotary în colaborare cu profesorii Școlii Gimnaziale Vădeni, să apropiem cartea de elevii din această instituție de învățământ, invitându-i la o concurs”.

  Practic, concursul este de lectură (volume din literatura universală pentru copii) și elaborarea unui rezumat – aici participă elevii din clasele V-VI, dar și de realizarea unei recenzii – aici sunt invitați elevii din clasele VII-VIII.

  Demne de interes sunt și obiectivele proiectului legate strict de aspectul educativ pornind de la lectură, respectiv se urmărește – la elevi – cultivarea interesului pentru valorile literaturii, exersarea competențelor de redactare a unui text pornind de la o creație epică citită, exprimarea unei opinii în legătură cu mesajul transmis de un text literar. Nu în ultimul rând, este de interes și exercițiul cooperării, respectiv relația dintre Clubul Rotary Brăila și școli brăilene. La acest moment (7 aprilie 2021) cărțile sunt în drum spre elevi.

Alte detalii din proiect. Elevi beneficiari: 25 elevi din clasele V-VI și 25 elevii de la VII-VIII din Școala Vădeni. Perioada 5 – 12 aprilie este destinată achiziționării cărților: Michael Ende, Jim Năsturel și Lukas, mecanicul de locomotivă (25 exemplare), Laura Marx Fitzgerald, Theodora Tenpenny și tabloul pierdut (25 exemplare). Perioada pentru lectură și elaborarea rezumatelor/ recenziilor: 13 aprilie – 5 mai 2021. Evaluarea lucrărilor la nivelul școlii partenere: 5 mai – 10 mai 2021. S-a stabilit că 20 elevi se califică la faza finală. Juriul e compus din profesori de la școala parteneră: Dorina Budău, Mariana Manole și Georgiana Hogea. Evaluarea lucrărilor elevilor calificați la etapa finală: 10 mai – 15 mai 2021 de data aceasta cu juriul format din membri ai Clubului Rotary Brăila, coordonator prof. dr. Ana Coman. Premierea este programată pentru 17 mai 2021, format online pentru mai multă siguranță în pandemie. Se acordă două Premii I – biciclete, două Premii II – echipament sportiv (costum trening), trei Premii III – ghiozdan (rechizite), diplome.

Armanda Filipine Armanda Filipine, revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.