Ziua de comemorare a victimelor Holocaustului – Yom Hashoah


*În Israel s-au derulat momentele de tăcere, iar sirenele au sunat timp de două minute întru memoria celor 6 milioane de evrei uciși de naziști și acoliții lor

Comemorarea victimelor Holocaustului este o dată – 8 aprilie, un eveniment care unește inimile tuturor evreilor, oriune s-ar afla. Și nu doar inimile lor plâng, ci a tuturor celor care știu că în cel de-al doilea război mondial 6 milioane de evrei (da! aceasta este cifra, documentată de istorici și cercetători și nu poate nimeni s-o conteste) au fost uciși, iar înainte de asta schingiuiți, gazați, torturați prin diverse metode și formule groaznice (unele executate de medici, în lagăre). Și singura lor vină a fost aceea că erau… evrei, că așa a dorit regimul nazist la ideea unora pe care – din motive de asemănare fizică – încă îi numim oameni și care au condus prin acțiunile lor la ceea ce numim Holocaust (catastrofa)…

Întru cinstirea acestor victime nevinovate, în Israel sună azi dimineață (ora 10.00) sirenele timp de două minute și toți – dar absolut toti, indiferent unde se aflau – s-au oprit nu doar în reculegere, și pur și simplu în tăcere. De altfel, așa se mai și numesc: Momentele de tăcere. Și nu mai e nimic de spus. decât că ar trebui să învățăm din trecut și ce a fost urât să nu se mai repete.

Nota red. Și Comunitatea Evreilor din Brăila, condusă de Nadia Ustinescu – președinte, marchează data, astăzi doar cu tristețe în inimi – situația pandemică (ex. Municipiul Brăila este în scenariul roșu) împiedicând derularea de evenimente publice sau întâlniri între grupuri de persoane.

Yom Hashoah a început aseară. Evreii stiu ca numele complet al zilei de comemorare a victimelor Holocaustului este „Yom HaShoah Ve-Hagevurah” – tradus din ebraică „Ziua (rememorarea) Holocaustului și a Eroismului”. Este aniversată în a 27-a zi din luna Nissan (dupa calendarul evreiesc) – la o săptămână după sfârșitul Paștelui evreiesc și cu o săptămână înainte de Yom Hazikaron (Ziua Memorială pentru soldații căzuți din Israel). Aceasta zi marchează aniversarea Rascoalei Ghetoului din Varșovia. Data a fost stabilită într-o rezoluție adoptată de Parlamentul Israelian, Knesset, pe 12 aprilie 1951.Este comemorată de comunitățile evreiesti din toată lumea. . La începutul anilor 50, educația israeliană despre Holocaust (ebraică: Ha-Shoah, Catastrofa) punea accentul pe suferința prin care au trecut milioane de evrei europeni în timpul Holocaustului. Sondajele efectuate la sfârșitul anilor ’50 au arătat că tinerii israelieni nu empatizau cu victimele Holocaustului, deoarece credeau că evreii europeni au fost „duși ca oile la taiere”. Programa educațională israeliană a început să pună accentul pe documentarea modului în care evreii s-au opus terorii naziste prin „rezistență pasivă” – păstrându-și demnitatea umană în cele mai insuportabile condiții – și prin „rezistență activă”, luptând împotriva naziștilor în ghetouri și alăturându-se partizanilor subterani, care au opus rezistenta naziștilor. În timp ce ritualurile Yom HaShoah sunt încă în proces de evoluție și transformare, nu există nicio îndoială că această zi are o profundă semnificatie pentru evreii din întreaga lume. Tema majora este importanța amintirii – comemorarea victimelor acestei catastrofe și asigurarea că o astfel de tragedie nu se va mai repeta niciodată. Shoah (Holocaustul) a reprezentat o provocare enormă pentru iudaism și a ridicat multe întrebări: Poate fi un evreu credincios după Holocaust? Unde era Dumnezeu? Cum mai putem avea credință în umanitate? În fața acestui proportiilor acestui eveniment recent din istorie, chiar mai contează dacă cineva practică iudaismul? Teologii evrei și nu numai s-au confruntat cu aceste întrebări de zeci de ani. Faptul că evreii încă se identifică ca evrei, își practică religia – și aniverseaza Yom HaShoah răspunde la unele dintre aceste întrebări” – un text de Gilbert Saim, preluare de la Templul Coral.

Armanda Filipine Armanda Filipine, revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.