Ziua internațională a romilor


*8 aprilie, marcând primul Congres al romilor desfășurat la Orpington în 1971 * Data subliniază și faptul că romii au fost victime ale genocidului (Porajmos) în timpul celui de-al doilea război mondial

În 8 aprilie 1971 avea loc primul Congres al romilor, în Orpington, Regatul Unit. Acesta este începutul oficial al mișcării drepturilor romilor (nota red. Englezescul „gypsy” greu va fi tradus ca „roma people”… dar să le respectăm dorința și să-i numim așa pe conaționalii țigani – apropo, brăileanul Johnny Răducanu, ilustrul om de jazz pe numele din acte Răducan Crețu, nu se simțea jignit dacă era umir astfel, ba chiar sublinia că el este țigan – la fel cum cum pe românii de peste Prut din motive politico-administrative îi numim „moldoveni”), stabilind și consolidând simbolurile identității rome – steag, imn, termeni de identificare și limbaj. Congresele ulterioare au atras atenția asupra faptului că romii au fost victime ale Porajmos – genocidul romilor – și au stabilit ziua internațională a romilor la data de 8 aprilie. Comunitățile de romi sunt si azi marginalizate in România și Europa, iar eforturile guvernelor si administratiilor locale este continuu in a oferi sansa in educatie – pentru da asta lipseste in special. E adevarat si ca mulți nu-si cunosc istoria, nici nu au auzit de genocid și sclavie – dar faptul ca au fost victime ale sclaviei are, mai mult decat pentru romi, efecte pentru ceilalti. De aceea ar trebui sa fim toleranti si prietenosi, pentru ca romii să nu fie in continuare victime ale stigmatizarii și stereotipurilor. Fara discriminare și discurs incitator la ură, ar trebui să sprijinim cu totii diversitatea (cea culturaia aduce bogatie in patrimoniu, stim asta si ne bucuram de arta si traditiile conationalilor), egalitatea și incluziunea comunităților de romi.

Mesajul lui Nicușor Ciocan – prefectul județului Brăila – în această zi:

Dragi cetățeni români de etnie romă, dragi romi brăileni,

vă transmit salutul meu cald și gândul bun cu prilejul Sărbătorii Etniei Romilor din România si a Zilei Internaționale a Romilor, 8 aprilie – o dată cu dublă semnificație, moment de bucurie dar, în același timp, de aducere aminte și de omagiu adus victimelor genocidului romilor din al Doilea Război Mondial. Umbrele trecutului, pe care nu trebuie să le uităm pentru a evita judecăţile sumare ce hrănesc intoleranţa, umbre care înseamnă sclavia romilor şi deportările din al Doilea Război Mondial – fapte reprobabile care ar trebui să nu se mai repete vreodată.Ziua Internațională a Romilor reprezintă, totodată, ocazia să reafirmăm determinarea noastră de a promova mai departe acțiunile de combatere a intoleranței, a discriminării și a rasismului, dar și de susținere a integrării sociale și asigurarea pentru etnicii romi a unor servicii medicale și de educație de calitate.Fascinanta istorie locală multietnică a Brăilei, cu secole de convieţuire paşnică, produce bogăție de patrimoniu inclusiv pentru că au existat şi există mereu reciproce transferuri culturale în toate domeniile, de la limbaj la meşteşuguri, deci de la artă și tradiție la social și economie. În acest patrimoniu au și romii rolul, locul lor.Am convingerea că motivați de speranța în bine pe care cu toții ni-l dorim, vom face împreună pași importanți în respectarea și promovarea drepturilor, libertăților tuturor cetățenilor, minoritari și majoritari deopotrivă, pentru un viitor bun. Sper că anul viitor, după ce vom învinge pandemia de COVID-19, să sărbatorim împreună această zi importantă”.

Nota red. Comunitatea Romilor din Brăila este una consistentă, este adevarat și ca unii nu își reclamă apartenența la etnie, dar alții sunt mândri ca fac parte din țigănie – nu le e rușine, ba chiar sunt mândri (alții mai poartă încă veșminte tradiționale zi de zi, dar tot pe-aici sunt și cei care nu vor să respecte regulile sociale, nu își trimit copiii la școală… aici trebuie ajutor pentru integrare!). Adevărul e acesta: majoritatea din Comunitate este alcătuită din oameni care își văd de viață ca ceilalți semeni.

Armanda Filipine Armanda Filipine, revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.