„Cașcaval de Săveni”, produs cu Indicație Geografică Protejată


*A fost înregistrat în această lună în Jurnalul Oficial al UE unde mai sunt alte peste 1600 produse alimentare protejate

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță publicarea (la 22 aprilie 2021) Jurnalului Oficial al Uniunii Europene în care apare și ”Cașcaval de Săveni – IGP), produs în județul Botoșani, înregistrat ca produs de Indicație Geografică Protejată (IGP). Procedura de obţinere a IGP-ului european a fost demarată de o asociație fondată de şase procesatori de lapte din judeţ.

„Cașcavalul de Săveni – IGP” se comercializează în două forme de prezentare: cașcaval protejat cu amestecuri de ceruri sau cașcaval protejat cu folii termocontractibile, de formă paralelipipedică sau cilindrică, cu o greutate cuprinsă între 0,450 kg și 9 kg. Felia de cașcaval se desface în fâșii, fără a se sfărâma. Gustul este plăcut, dulceag și sărat în același timp, simțindu-se o savoare ușor amăruie asemănător miezului de nucă, datorat fermentației proteolitice. Aroma se intensifică în timpul maturării, apropiindu-se de cel al pământului reavăn. Materia primă folosită pentru fabricarea produsului „Cașcaval de Săveni – IGP” este laptele de vacă crud colectat din aria geografică delimitată, provenit de la animale locale care sunt metiși ai unor rase vechi locale precum „Sura de stepă” și „Bucșan” încrucișate cu alte rase de bovine cu performanțe productive ridicate. Laptele de vacă crud este încălzit la 30-33 de grade Celsius (etapă cu rol important în obținerea carateristicilor produsului) pentru activarea cheagului, lucru care permite acțiunea florei microbiene locale, conducând astfel la diferențierea de alte produse similare.

În registrul Uniunii Europene există peste 1.600 produse alimentare protejate, dintre care mai mult de 60 sunt specialități tradiționale garantate.

** Dintre produsele românești care au deja marcajul IGP se află salamul de Sibiu, magiunul de prune de Topoloveni (primul cu acest marcaj UE, întregistrat la 7 aprilie 2011), cârnații de Pleșcoi, telemeaua de Sibiu, scrumbia de Dunăre afumată (tipică Deltei Dunărei prin rețeta sa), novacul afumat din Țara Bârsei.

Este adevărat că dosarul pentru înregistrare nu este unul simplu, dar cei care au posibilitatea să urmeze procedurile au mult de câștigat – economic și ca prestigiu internațional.

Armanda Filipine Armanda Filipine, revista de cultură și informație Braila Chirei

Un comentariu

  1. […] Nota red. Ultima oară am scris în aprilie despre un produs IGP – cașcavalul de Săveni https://brailachirei.wordpress.com/2021/04/25/cascaval-de-saveni-produs-cu-indicatie-geografica-prot…. Alte produse românești cu marcajul IGP: salamul de Sibiu, magiunul de prune de Topoloveni […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.