Comunitatea Evreilor Brăila, în sărbătoarea Șavuot


*Lectura oficiantului de cult, despre aducerea Torei, a fost completată cu impresionanta tradiție locală a citirii listei cu numele celor dispăruți și pe care nu-i vom mai întâlni vreodată

Comunitatea Evreilor Brăila și-a onorat buna tradiție de Șavuot și, în frunte cu președintele Nadia Ustinescu, a transformat măcar sufletește Templul Coral (din strada Petru Maior nr. 13) în loc de sărbătoare. Fiind încă perioadă de anume restricții sanitare, membrii comunității s-au aflat împreună în număr mai mic ca altădată la reunirea din 18 mai 2021. Înainte de intrarea în Templu și-au dat binețe cu bucuria revederii (pandemia transformând fiecare întâlnire în sărbătoare), au depănat micile istorii personale ale timpului în care nu s-au putut vedea, au admirat florile – iriși, trandafiri – din curte, mai puține ca în alți ani datorită temperaturii prea reci. Mai multe foto (de Armanda Filipine) în album la https://www.facebook.com/ArmandaFilipine/posts/10220289609497452

  Dar bucuria Șavuot-ului și atmosfera plăcută, plină de florile din povestea primirii Torei, a fost subliniată de Suchar Goldstein, oficiantul de cult. În plus, s-a continuat și o tradiție locală impresionată: unul dintre membrii Comunității, Marian Bucureșetanu, a dat citire listei cu cei dispăruți, păstrând astfel vie memoria evreilor pe care nu-i vom întâlni vreodată. Un nume care a răsunat în templu a fost cel al lui Iosif Hechter (scriitorul, dramaturgul Mihail Sebastian).

  De asemenea conform tradiției, membri Comunității și-au oferit daruri (pachete cu produse alimentare, așa cum fac și creștinii ortodocși în memorie celor morți) și au spus cu căldură ”Hag Șavuot Sameah!”

** Șavuot este o sărbătoare evreiască din ziua a șasea a lunii Sivan (sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie). Ea eternizează momentul când Legea divină (Tora) a fost dată poporului evreu pe muntele Sinai. Este una din așa-numitele „șaloș regalim”, adică cele trei evenimente festive când evreii făceau pelerinaj la Ierusalim.De Șavuot sinagoga este împodopită cu flori pentru că, în traditia iudaică, Muntele Sinai, aflat in desert, a inflorit si inverzit când Dumnezeu a dat evreilor Tora. Sărbătoarea Șavuot este legată de mai multe aspecte ale vieții evreiești, mai ales din timpul practicării agriculturii în Israelul antic, din acest motiv poartă în Biblie mai multe denumiri: Sărbătoarea săptămânilor (חג השבועות Hag haȘavuot), Festivalul secerișului( חג הקציר Hag haKațir), Ziua primelor roade(יום הבכורים Iom haBikurim). În Talmud acestă sărbătoare este numită Ațeret (ebr: „adunare solemnă”) pentru că reprezintă o desăvârșire a activităților din timpul și de după zilele de Pesah.Deoarece Șavuot se sărbătorește după 50 de zile de la Pesah, creștinii îl numesc Pentecostul (Rusaliile). Șavuot este si legat de sezonul recoltei grânelor, care dura șapte săptămâni și era un timp al bucuriei. Acest sezon începea cu recolta orzului la Pesah și se termina cu recolta grâului la Șavuot. Una din traditiile respectate de Șavuot este lectura Carții lui Ruth, ce amintește de sărbătoarea secerișului și de dorința ei de a deveni cu trup și suflet membră a poporului evreu prin acceptarea Torei. În secolul al XII-lea în Franța a apărut obiceiul de a dedica prima noapte de Șavuot lecturii și studiului Torei (Tikkun Leil Shavuot), obicei ce este respectat pană in ziua de azi (via Templul Coral https://www.facebook.com/templulcoral)

Armanda Filipine Armanda Filipine, revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.