Ziua Internaţională a Muzeelor


*Marți, 18 mai, cu intrare liberă la cele mai multe instituții muzeale din România * Astfel, și Muzeul Brăilei ”Carol I” își așteaptă vizitatorii

Data de 18 mai – Ziua Internațională a Muzeelor – avea de cățiva ani un statut special, prin manifestările sub genericul Noaptea Muzeelor – denumirea dată evenimentului anual cultural (pornit în 1997, la Berlin, când s-au deschis muzeele în regim gratuit pentru vizitatori) patronat din 2011 de Consiliul Europei, UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) prin care majoritatea muzeelor au rămas deschise până târziu în noapte, cu acces gratuit.

Pandemia a schimbat un pic activitățile, dar muzeele permit și în acest an accesul liber la expoziții și evenimente, doar că nu mai sunt organizate acțiuni noaptea, ci doar în cursul zilei. Și Muzeul Brăilei ”Carol I” invită publicul în secțiile sale: în sediul central – secția Arheologie, secția Istorie, secția Memoriale, secția Artă, în Centrul Cultural Nicăpetre din str. Belvedere nr. 1 (parte a secției Artă), în Casa Memorială ”Dumitru Panitescu Perpessicius” din str. Cetății nr. 70 (parte a secției Memoriale), în Casa Memorială ”Panait Istrati” din parcul Grădina Publică (parte a secției Memoriale), în secția Etnografie din str. Polonă nr. 14 (clădire din Lista Monumentelor Istorice), în secția Naturale din parcul Monument.

De asemenea, suntem invitați să vizionăm filmul care cuprinde câteva din expozițiile muzeale brăilene, care este postat pe pagina Facebook a instituției (și nu va putea vizualizat decât acolo) la https://www.facebook.com/MuzeulBraileiCarolI/videos/1872812649433976

** În 1999, ideea din Germania a fost preluată în Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului francez al culturii și comunicării. În 2001, evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al Secretarului său General și având ca public țintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor. În 2005 acest eveniment este mutat pe durata nopții și schimbă publicul țintă, adresându-se tinerilor și familiilor ce își fac program în această perioadă, renăscând sub devine „Noaptea Muzeelor” și se extinzânde în toată Europa. El este organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, data adoptată de ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor) ca Ziua Internațională a Muzeelor.

Armanda Filipine & Armanda Filipine & revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.