Mai, luna promovării economiei sociale


*Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă realizează, gratuit, atesterea întreprinderilor sociale și certificarea întreprinderilor sociale de inserție

Luna mai este luna promovării economiei sociale şi este dedicată organizării, la nivel național, a unor evenimente și acţiuni de conștientizare a importanței dezvoltării acestui sector pentru întreaga societate. Dinamica sectorului de economie socială conform Registrului Unic de evidență al întreprinderilor sociale (RUEIS) este publicată, în formă actualizată, la www.anofm.ro. Pentru o mai bună întelegere a felului în care funcționează structurile de economie socială pot fi accesate link-urile: https://bit.ly/3bxUyjJ și https://bit.ly/33Cig9L

Din acest capitol fac partea atestarea întreprinderilor sociale și certificarea întreprinderilor sociale de inserție, ambele se realizează fără plată – deci, gratuit. La Braila, pentru întreg județul, de aceste aspecte se ocupă Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila prin Compartimentul pentru Economie Socială unde pot solicitate informaţii în acest sens.

Procesul de atestare a început în 2016, până la finele lunii aprilie 2021, fiinn acordate prin AJOFM Braila 43 atestate cu titlul de întreprindere socială (ÎS).

În campania de promovare a economiei sociale, AJOFM Braila derulează acţiuni în vederea creșterii gradului de implicare în acest sector a tuturor ”actorilor”. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul A.J.O.F.M. Brăila din B-dul. Dorobantilor, nr. 603-605, telefon/fax: 0239/611376, 0239/611386, int. 107, e-mail: braila@anofm.gov.ro. Toate evenimentele organizate vor avea loc în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor de la SARS-CoV-2, cu respectarea măsurilor de protectie igienico-sanitare în contextul pandemiei de COVID-19.

**

Creşterea calitativă şi cantitativă a ocupării prin crearea de locuri de muncă pe termen lung în interiorul întreprinderilor sociale de inserţie şi a întreprinderilor sociale, dezvoltarea de întreprinderi sociale de inserţie care asigură măsuri de acompaniere a persoanelor din grupurile vulnerabile pe termen scurt sau mediu pentru integrare treptată pe piaţa muncii în economia reală, susţinerea şi dezvoltarea antreprenoriatului social, reprezintă obiectivele economiei sociale, sector reglementat de Legea nr. 219/ 2015. Pentru îndeplinirea acestor obiective, entitățile economiei sociale desfășoară, în principal, următoarele activități de interes general: a) producerea de bunuri, prestarea de servicii și/sau execuția de lucrări care contribuie la bunăstarea comunității sau a membrilor acesteia; b) promovarea cu prioritate a unor activități care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparținând grupului vulnerabil; c) dezvoltarea unor programe de formare profesională dedicate persoanelor din grupul vulnerabil; d) dezvoltarea serviciilor sociale pentru creșterea capacității de inserție pe piața muncii a persoanelor din grupul vulnerabil.

Principiile pe care se bazează economia socială sunt: 1) prioritate acordată individului și obiectivelor sociale față de creșterea profitului; 2) solidaritate și responsabilitate colectivă; 3) convergența dintre interesele membrilor asociați și interesul general și/sau interesele unei colectivități; 4) control democratic al membrilor, exercitat asupra activităților desfășurate; 5) caracter voluntar și liber al asocierii în formele de organizare specifice domeniului economiei sociale; 6) personalitate juridică distinctă, autonomie de gestiune și independentă față de autoritățile publice; 7) alocarea celei mai mari părți a profitului/excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor de interes general, ale unei colectivăți sau în interesul personal nepatrimonial al membrilor.

Armanda Filipine Armanda Filipine, revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.