Salata cu icre de știucă de Tulcea, produs cu indicație geografică protejată în UE


*Este un câștig, și o onoare, pentru regiunea Tulcea – Delta Dunării; în fond, este și o recunoaștere a unui produs bun, sănătos și care reflectă cu adevărat tradiția gastronomică a locului

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a „Salatei cu icre de știucă de Tulcea” din România în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP). Aceasta se alătură celor 1.760 produse alimentare deja protejate – lista e disponibilă în baza de date eAmbrosia. Nota red. Ultima oară am scris în aprilie despre un produs IGP – cașcavalul de Săveni https://brailachirei.wordpress.com/2021/04/25/cascaval-de-saveni-produs-cu-indicatie-geografica-protejata/. Alte produse românești cu marcajul IGP: salamul de Sibiu, magiunul de prune de Topoloveni (primul cu acest marcaj UE, întregistrat la 7 aprilie 2011), cârnații de Pleșcoi, telemeaua de Sibiu, scrumbia de Dunăre afumată (tipică Deltei Dunărei prin rețeta sa), novacul afumat din Țara Bârsei.

Salata de icre de știucă la care ne referim este produsă în regiunea Tulcea – care include Rezervația Biosferei Delta Dunării. „Salata cu icre de știucă de Tulcea” are gustul specific al icrelor de știucă, completat și subliniat de cel al icrelor de pește din Delta Dunării, ca urmare a procesului de sărare și maturare. Este un produs care utilizează în principal materii prime din regiune, creând o legătură puternică cu mediul natural al Deltei Dunării. Salata are aspectul unei creme pe bază de ulei de floarea-soarelui de culoare albă, obținută din icre în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie (nota red. Cum știe orice gospodină care a făcut-o acasă, din icre proaspete sau ținute la sare).

  „Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un exemplu emblematic al tradiției locale de prelucrare a peștelui, care a evoluat de la recoltarea și consumul de icre crude (în secolul al XIX-lea) până la prelucrarea acestora pentru a fi utilizate în bucătăria modernă (în secolul XX) – se mai spune în comunicatul de presă. 

** Indicațiile geografice, în principal IGP, permit consumatorilor o mare doză de încredere în produs. Permite distingerea rapidă a produselor de calitate. Ajută, totodată, producătorii în comercializarea lor. IGP arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Produsele cu indicația IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune. În cazul vinului, aceasta înseamnă că cel puțin 85% din strugurii utilizați trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul. Informații suplimentare, la politica în domeniul calității.

Armanda Filipine Armanda Filipine, revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.