Suspiciuni de ingerințe politice interne, în schimbarea lui Cătălin Canciu de la ISJ Brăila


*Colegi din PNL Brăila – deputatul Alexandru Popa, consilierii județeni Alexandru Bucălău, Dănuț Lungu – și-au exprimat supărarea, indignarea pentru actul semnat de un ministru care l-a numit abia în ianuarie și despre care au bănuiala care ar avea la bază conflicte interne de partid, din filiala locală

Așa cum am anunțat, astăzi – 4 iunie 2021 – prof. dr. Cătălin Canciu a primit o nouă decizie de la Ministerul Educației de încetare a detașării în poziția de inspector școlar general (https://brailachirei.wordpress.com/2021/06/04/isj-braila-din-nou-schimbare-la-varf/) la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila, la doar cinci luni de la numirea pe funcție (https://brailachirei.wordpress.com/2021/01/19/prof-dr-catalin-canciu-din-nou-inspector-general-la-isj-braila/), când mai sunt doar trei săptămâni și încep examenele naționale care, așa cum se știe, sunt coordonate în teritoriu de ISJ. Situația a produs stare de nervi la nivelul Organizației PNL Brăila, unde Cătălin Canciu este președinte interimar la Organizația Municipală (nota red. Organizație care capată o importanță mare atunci când sunt alegeri, locale ori naționale, fiind numeric peste grupul delegaților din județ). În contextul declanșării alegerilor din partid, totul devine ”cusut cu ață albă” cum este o vorbă din popor. Aceste suspiciuni au fost exprimate public în conferința de presă susținută în 4 iunie 2021 de Alexandru Popa – deputat, Alexandru Bucălău – secretar interimar al Organizației Județene PNL Brăila și consilier județean, Dănuț Lungu – consilier județean, Cătălin Canciu.

  Alexandru Bucălău: „Acum am aflat că, de fapt, nu este singura schimbare de astăzi la nivelul inspectoratelor școlare generale. Și la București a fost același eveniment, astăzi. Probabil, este o campanie la nivel național, vizavi de alegerile ce vor urma, ceea ce nu mi se pare deloc democratic, liberal și normal. Dacă mă întrebați pe mine, nu am avut știre de acest lucru că va urma să se întâmple. Nu sunt de acord cu el! Ar trebui ca noi, echipa liberală, indiferent de campania ce urmează și alegerile ce vor urma în toamnă, să fim o echipă, să ne spălăm rufele în familie și să nu avem atacuri la persoană”.

  Cătălin Canciu, exprimându-și încă o dată surpriza, întrucât cu o zi înainte fusese exact la Ministerul Educației și nu a sesizat să se fi pregătit o asemenea schimbare: ”Am petrecut jumătate de zi la minister. Am fost special pentru activități curente din inspectorat, legate de buget, de finanțare. M-am întâlnit cu doi secretari de stat, cu doi directori din direcțiile ministerului. Nici un semn, nici o mișcare”. În consecință, dacă nu mai are atribuțiile de la Inspectorat, Canciu a precizat că se va dedica de-acum înainte și mai mult activității de partid.

  Nota red. Aici trebuie să introducem o paranteză lămuritoare a supărărilor. Alegeri vor fi la centru în PNL, dar – logic – și în organziațiile PNL Brăila. Pentru conducerea Organizației Județene sunt două opțiuni exprimate, respectiv Cătălin Boboc (candidatul care a pierdut primăria Brăila la alegerile locale și care, surprinzător penru coelgii brăileni, a fost numit de Ludovic Orban interimar la șefia PNL Brăila, înlocuindu-l pe Alexandru Dănăilă-Zaharia) și Alexandru Popa. Acesta din urmă a afirmat că tocmai ”bătălia” politică internă este cea care a declanșat schimarea pentur că nu sunt decât puține zile de când Boboc vorbea, prin filiala Brăila de partid, despre schimbarea lui Canciu de la șefia ISJ. Deputatul Popa este convins că acesta este unul din ”argumentele” politice pe care le manevrează Cătălin Boboc în încercarea de a-și câștiga poziția de lider la PNL Brăila. Alexandru Popa și-a exprimat dorința de a fi liderul Organizației Județene PNL Brăila cu ceva vreme înainte ca la nivel central să fie anunțat calendarul alegerilor interne.

  Alexandru Popa, vorbind despre suspiciunea că la baza schimbării de la ISJ ar fi Cătălin Boboc: ”Odată ce a creat precendetul, spunând în organizația noastră că domnul Cătălin Canciu va fi schimbat, vă dați seama că primul gând mă duce la dumnealui. Prin asemenea mizerii, oamenilor le arată Cătălin Boboc că eu sunt simgura variantă viabilă pentru conducerea organziației”.

  Dănuț Lungu: ”A început perioada cuțitelor lungi în politică, la nivel național și la nivel local. Fiecare încearcă să-și atragă susținători, dacă nu pot să prezinte proiecte normale, discursuri, propuneri de viitor pe termen mediu și lung, încearcă prin stilul acesta, caracteristic al unora, de a intimida adversarii”.

Armanda Filipine Armanda Filipine, revista de cultură și informație Braila Chirei

Înregistrarea video a conferinței de presă (mai tulburată ca niciodată… vocea care încurcă toate răspunsurile nu e a unui membru de partid!), pe pagina Facebook a PNL Brăila (notă. Integral e la https://www.facebook.com/ArmandaFilipine/videos/10220395849753392)

2 comentarii

  1. […] Suspiciuni de ingerințe politice interne, în schimbarea lui Cătălin Canciu de la ISJ Brăil… […]

  2. […] a fost îndepărtat din funcția de inspector școlar general la începutul lunii iunie 2021 (https://brailachirei.wordpress.com/2021/06/04/suspiciuni-de-ingerinte-politice-interne-in-schimbarea…), unde revenise în ianuarie 2021 […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.