Ziua Justiției


*Actul de justiție trebuie, peste tot în lume în acest veac, să reflecte valorile lumii libere

Din mesajul premierului Florin Cîțu: ”Sărbătorim astăzi Ziua Justiției. Fără o justiție independentă, eficientă și responsabilă nu poate exista democrație liberală consolidată. Din 1994, când a fost instituită Ziua Justiției, multe s-au schimbat în bine în România prin munca celor care au crezut și cred în valorile lumii libere. Suntem acum un stat membru UE și NATO, suntem racordați la valorile democrațiilor consolidate europene și suntem în pragul unui proces masiv de schimbări economice, sociale și politice. În acest context, reforma în domeniul justiției este un proces deja demarat de coaliția forțelor proeuropene, care conduce acum România. Nu va fi ușor. Sunt încă mulți care își doresc ca justiția să rămână ineficientă și controlabilă. Însă, alături de partenerii noștri instituționali la nivel european, suntem angrenați într-un proces de vindecare a justiției de răul care i-a fost adus în anii care au trecut. Cine crede că poate opri procesul inevitabil și ireversibil al consolidării independenței și eficienței justiției nu a înțeles nimic din ultimii 30 ani”.

Din mesajul transmis astăzi de Corina-Alina Corbu – președinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: ”Nu e nici nevoie şi nici nu ar fi sănătos să vorbim totdeauna pe o singură voce, pluralitatea de idei, chiar confruntarea între acestea sunt modalităţi de a merge înainte, însă vă invit să fim mai transparenţi în comunicarea publică şi să arătăm societăţii că avem în sistemul judiciar o multitudine de obiective strategice comune, mult mai importante decât chestiunile care ne separă, şi că acestea nu sunt doar cele legate de statutul profesiei noastre (…) vă invit să reflectăm la justa valoare socială (n. red. a profesiei) şi să ne concentrăm pe ce putem face – mai mult, mai bine şi cu mai mare celeritate, pentru a servi societatea din care facem parte (…) Justiţia are nevoie mai mult ca oricând de echilibru şi de o anumită rezervă cu privire la intensitatea unor reacţii exprimate public, fie şi măcar în privinţa acelora exprimate din interiorul propriei noastre profesii, astfel încât dezbaterea şi chiar critica profesională, de altfel pe deplin acceptabile, să nu fie înlocuite de epitete sau comparaţii complet nepotrivite, menite doar să impresioneze”.

N.red. În această zi să ne bucurăm gândindu-ne că la șefia Parchetului European este o româncă, Laura Codruța Kovesi, care i-a determinat pe mulți oficiali străni să o aplaude și să o premieze când era șefa DNA-ului român.

Armanda Filipine Armanda Filipine, revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.