Avertizare meteo. 5 – 6 iulie 2021. Ploi abundente


*Cod portocaliu, până mâine la ora 10.00, valabil pentru județele Tulcea, Constanța, Vaslui, Galați, Brăila

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare COD GALBEN pentru astăzi,
5 iulie, valabilă până mâine, 6 iulie, la ora 12.00. În intervalul menționat în estul și sud-estul țării va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică. Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20-30 l/mp și pe arii restrânse 40-50 l/mp.

A fost emis si o avertizare COD PORTOCALIU pentru intervalul 5 iulie, ora 12 00 – 6 iulie, ora 10.00. În județele Tulcea, Constanța, Vaslui, Galați, Brăila și în jumătatea de est a județelor Ialomița și Călărași va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40-50 l/mp și izolat de peste 60-80 l/mp.

Nota red. Specialiști de la Regiile de Apă din țară au anunțat. în multe județe, că indiferența localnicilor față de protecția mediului (și ce înseamnă ea… spre exemplu, felul cum se aruncă tot felul de deșeuri în sistemul de canalizare) conduce la situații pe care deja le-am trăit, respectiv inundațiile. Adevărul e că poliția și angajații de la Protecția Mediului ar putea face mai mult în acest sens. Legsilație există. Se pot da amenzi… până înțelege lumea care e peircolul. Mai e adevărat și că sistemul de canalizare și ape uzate nu este dimensionat pentru ploile abundente (nu e nicăieri în lume!). Dar o atenție sporită asupra curățeniei și a deșeurilor ar mai reduce din pericolul inundațiilor. Plus o sistematizare corectă a drumurilor – apa trebuie să se scurgă (și) spre spații verzi, nu doar spre canalizari. (e ”interesant”… hm!… că la Brăila apa de ploaie mai mult băltește peste tot, decât se scurge… ); specialiștii de aceea au învățat, ca să gândească/ găsească metode pentru asta.

Armanda Filipine Armanda Filipine, revista de cultură și informație Braila Chirei

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.