Incendiu la Combinatul Azomureș


*Inițial a fost o explozie la o instalație de producere a amoniacului * Echipele de intervenție au fost prompte, astfel că nu a existat pericol pentru populație

În noaptea de 6 spre 7 iulie 2021, la Combinatul Chimic Azomureş a avut loc o explozie urmată de un incendiu. Imediat, Inspectoratul pentru Situatii de Urgență (ISU) Mureş a transmis mesaj RO-Alert, dar fumul toxic nu s-a deplasat spre oraş. Incendiul a fost controlat imediat de pompierii militari de la ISU Mureş şi de serviciul pentru situatii de urgență din combinat. A fost o victimă, un bărbat, care a primit îngrijiri imediat – nu e foarte grav rănit. Explozia s-a declanșat în timpul manevrelor de pornire a unei instalații de producere a amoniacului. În acest moment, instalaţia unde a avut loc incendiul este oprită. Foto: stop-cadru din filmare loco.

Comunicarea incidentului via ISU Mures: „În această dimineață, la ora 01:03 a avut loc o explozie urmată de incendiu la stația de amoniac III din Combinatul Chimic Azomureș. Pentru limitarea efectelor evenimentului au intervenit pompierii militari din Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” aI județului Mureș cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială CBRN, o autospecială de descarcerare, o autoscară mecanică, patru echipaje SMURD, un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă, Punctul de Comandă Mobil și două autospeciale de primă intervenție și comandă, patru ambulanțe SAJ și Serviciul Privat Pentru Situații de Urgență al operatorului economic. Incendiul a fost localizat în cel mai scurt timp posibil, acesta s-a manifestat local, la nivelul aparaturii din proximitate și la capetele de țeavă. La ora 01:30, a fost transmis un mesaj RO-ALERT de informare a populatiei din zona limitrofă a operatorului economic, fiind precizat faptul că evenimentul nu prezintă pericol pentru cetățeni. Echipajul de pe autospecială a executat măsurători în zonă, iar în urma acestora valorile din atmosferă erau normale. În urma exploziei, o persoană de sex masculin, de aproximativ 50 de ani, a necesitat îngrijiri medicale, victima a suferit o fractură la membrul superior drept, aceasta fiind transportată la UPU SMURD Târgu Mureș. Incendiul a fost declarat lichidat la ora 02:45. Cauza probabilă de producere e evenientului urmează să fie stabilită de o comisie constituită în acest sens. ISU Mures a activat grupa operativa imediat după producerea evenimentului, pentru gestionarea situiei de urgență„.

De la Ministerul Mediului s-a cerut o situație a posibilelor pericole din aceeași zonă, respectiv o listă a agenților economici care pot cauza și pe viitor astfel de probleme – fumul toxic este, cu adevărat, o problemă, plus eventualele accidente umane.

Armanda Filipine Armanda Filipine, revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.