S-a publicat lista medicamentelor esențiale pentru care decontarea este 100%


*Lista cuprinde medicamente esențiale din programul național de oncologie, pentru boala Wilson, pentru diabet, pentru bolile endocrine etc.

La Ministerul Sănătății s-a semnat ordinul de aprobare a listei medicamentelor esențiale (disponibilă la http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2021/07/Lista-medicamente.pdf) pentru pacienții din România. Lista conține 150 denumiri comune internaționale (substanțe active), în total fiind aproximativ 1.000 medicamente care conțin aceste substanțe. Pe listă se regăsesc medicamente esențiale din programul național de oncologie, pentru boala Wilson, pentru diabet, pentru bolile endocrine etc.

Medicamentele cuprinse în ordin se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii și sunt decontate 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate – deci, pacientul NU mai cheltuie pentru ele. De altfel, în 24 iunie ministrul Ioana Mihăilă de la Sănătate a aprobat ordinul prin care au fost modificate normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman. Atunci a fost introdusă noua categorie, de produse farmaceutice – medicamentele esențiale, pentru care prețul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei prețuri din statele din Europa aflate în grupul de țări de comparație, în loc de cel mai mic preț. Ordinul cu lista de 150 denumiri comune internaționale (substanțe active) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 710 din 19 iulie 2021.

Armanda Filipine Armanda Filipine, revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.