Planul european de luptă împotriva cancerului. Reducerea contaminanților cancerigeni în produsele alimentare


*Comisia Europeană a stabilit noi niveluri maxime pentru cadmiu și plumb într-o gamă largă de produse alimentare, măsuri – se aplică imediat – cu scopul de a reduce și mai mult prezența contaminanților cancerigeni în alimente

Mâncăm din ce mai sofisticat și adesea mai prost, pentru că produsele sunt nu doar excesiv provcesate, ci conțin din ce în ce mai multe adaosuri, unele cancericege după cum au depistat biologii și medicii specialiști. De aceea, echipe din departamentele medicale au conclucrat cu politicienii și, la nivelul Uniunii Europene, se continuă Planul de luptă împotriva cancerului (prezentat în februarie 2020, detalii la https://ec.europa.eu/health/non_communicable_diseases/cancer_ro; Combaterea cancerului este una dintre propunerile de Misiuni UE de cercetare și inovare și face parte din programul Orizont Europa, care a început în 2021). Încă un pas a fost făcut în 11 august 2021, când Comisia Europeană a stabilit noi niveluri maxime pentru Cadmiu și plumb într-o gamă largă de produse alimentare, măsuri având scopul de a reduce și mai mult prezența contaminanților cancerigeni în alimente și de a face alimentele sănătoase mai accesibile. Acesta este rezultatul angajamentelor asumate conform Planului european de luptă împotriva cancerului. Deciziile sunt rezultatul unor ani de activitate continuă a Comisiei, a statelor membre și a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, precum și al consultărilor cu întreprinderile din sectorul alimentar. Măsurile se vor aplica de la 30 august 2021 în ceea ce privește nivelul maxim de plumb, respectiv de la 31 august 2021 în ceea ce privește cadmiul. 

Stella Kyriakides (foto) – comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară: „Știm că alimentația nesănătoasă sporește riscul de cancer. Decizia de astăzi urmărește să pună consumatorii în prim-plan, făcând ca alimentele noastre să fie mai sigure și mai sănătoase, așa cum ne-am angajat în contextul Planului european de luptă împotriva cancerului. Facem, de asemenea, un pas înainte în întărirea, în cadrul lanțului alimentar al UE, a normelor UE, care sunt deja la un nivel ridicat și de calibru mondial, și furnizăm alimente mai sigure, mai sănătoase și mai durabile pentru cetățenii noștri”.

Nivelurile maxime de cadmiu, un contaminant cancerigen din mediu, pe care ar putea să îl conțină alimente precum fructele, legumele, cerealele și semințele oleaginoase, vor fi reduse în cazul unora dintre aceste alimente. Unele produse de bază vor trebui, de asemenea, să îndeplinească această cerință de la data intrării în vigoare a noului regulament. Măsură ar trebui să sporească siguranța alimentelor vândute și consumate în UE. Reducerea nivelurile maxime de plumb din alimente va fi valabilă inclusiv pentru cele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică. Dar vor fi stabilite noi niveluri maxime de plumb și pentru alte produse, cum ar fi ciupercile sălbatice, mirodeniile și sarea.

Armanda Filipine Armanda Filipine, revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.